Begin dit jaar werd er door de Federal Reserve gecommuniceerd dat er in 2016 viermaal een renteverhoging zou gaan plaatsvinden. De communicatie van de Fed wordt als zeer belangrijk gezien, aangezien de markten dan weten waar ze aan toe zijn. Ze kunnen de renteverhogingen inprijzen, waardoor de financiële markten kunnen stabiliseren.
In december is de laatste vergadering van de Amerikaanse centrale bank en tot op heden is de rente niet één keer verhoogd. Dit zorgt voor wantrouwen tegenover de Federal Reserve, terwijl vertrouwen momenteel juist zéér belangrijk is.
De Fed is samen met de ECB en de Bank of Japan de belangrijkste centrale bank ter wereld. Alle drie hebben ze kort geleden een toelichting gegeven op hun beleid. Er was één ding wat mij daarbij bijzonder opviel. Er werd besloten geen extra stimuleringen te implementeren. In plaats daarvan vertelden de centrale banken dat individuele landen zelf moesten gaan zorgen voor fiscale stimuleringen.
Mijn mening is dat dit een verdekte boodschap is die als volgt luidt: “Wij als centrale banken hebben nu alles geprobeerd en komen geen steek verder, de grenzen van de monetaire stimulering zijn bereikt en het is tijd dat jullie je eigen problemen gaan aanpakken en oplossen. Wij weten het ook niet meer.”
Grenzen monetair beleid bereikt?
Deutsche Bank
In dat kader is de vrije val van het aandeel van Deutsche Bank ook een erg belangrijke gebeurtenis. Gisteravond werd bekend dat een aantal beleggingsfondsen heeft besloten geen gebruik meer te maken van de diensten van de bank, omdat het risico van deze bank te groot zou zijn geworden.
In principe is dit de eerste domino steen die valt… Natuurlijk kwam de CEO vanochtend met geruststellende woorden, net zoals Fortis in 2008 na een koersval met sussende woorden kwam. Ook Commerzbank, de op één na grootste bank van Duitsland, lijkt in de problemen te zijn gekomen. De bank moet duizenden banen schrappen en ging vrijdag hard onderuit op de beurs. Maar waarom is juist Deutsche Bank nou zo belangrijk?
Wel, ten eerste is de bank vele malen groter dan Lehman Brothers ten tijde van het faillissement in 2008. Lehman had geen retail afdeling, Deutsche Bank heeft dat wel. En hoewel Angela Merkel afgelopen weekend gezegd zou hebben dat de bank (tijdens een verkiezingsjaar!) onmogelijk met belastinggeld geholpen kan worden, beginnen steeds meer mensen met een faillissement rekening te houden.
Deutsche Bank heeft namelijk ook derivatencontracten uitstaan voor een waarde van 20 keer het Duitse bbp. Op het moment dat er paniek ontstaat zijn dat cijfers die niet echt helpen. Verder is de Deutsche al een hele tijd verwikkeld in allerlei schandalen: wereldwijd gaat het over zo’n 6.000 rechtszaken. De meeste daarvan gaan over gesjoemel met rentetarieven en het manipuleren van wisselkoersen.
Uit de recente stresstest van de ECB komt naar voren dat Deutsche Bank, net als ABN Amro en de Société Générale, exact €3 kapitaal heeft voor elke €100 die het heeft uitstaan. En dat terwijl de meeste specialisten een verhouding van 10 op 100 voorschrijven…
Het wordt een lang weekend voor de Duitse banken en haar cliënten, want op maandag blijven de banken daar gesloten. Dit zijn van die weekenden waarbij bezitters van fysiek goud zich wat minder zorgen maken dan mensen met grote sommen op de bank. Vergis u niet; een faillissement van DB zal voor een enorme chaos zorgen. De financiële en maatschappelijke gevolgen zijn dan écht niet te overzien.
Sander Noordhof
Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op Goudstandaard. Goudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].