Recent kreeg ik van een aantal mensen dezelfde vraag: ‘Wat nou de beste indicatoren zijn om mee te handelen?’ Die vraag kan ik niet eensluidend voor iedereen beantwoorden, het hangt erg sterk van je doelen en manier van werken af. Maar ik wil onderstaand wel het een en ander vertellen over hoe ik in mijn technische analyses met indicatoren om ga.
Veel handelaren werken op basis van technische analyse en gebruiken daarbij vaak indicatoren. Indicatoren geven in een grafiek door middel van lijnen, pijlen, geluiden e.d. weer of bepaalde rekenkundige doelen behaald zijn door de koers. Buiten de koers of prijs is de meest eenvoudige indicator die velen wel kennen het Moving Average (het voortschrijdend gemiddelde). Er zijn nog honderden andere indicatoren, maar de meesten zijn in eenduidige sectoren te plaatsen waardoor er eigenlijk maar een aantal overblijft die echt verschillen van elkaar. Eigenlijk zijn de meeste indicatoren iets nieuws van hetzelfde.
Technische analyse richt zich vooral op de prijs, in de veronderstelling dat elke factor die effect kan hebben op de koers in de prijs wordt weergegeven. Dat kan gaan om politieke / economische aangelegenheden, vraag / aanbod , statistieken, sentiment enzovoort. Daarom concentreren technische analisten zich op prijsgrafieken.
Analisten en handelaren zijn altijd onderweg in een zoektocht naar informatie om een voorsprong op koersbeweging te krijgen. Om die reden zijn studies van de prijs tot ver buiten de basispatronen en trendlijnen uitgebreid met allerlei indicatoren waaraan een ‘voorspellende’ werking toegekend mag worden. Dit gaat om technische indicatoren die meer inzicht geven in de (mogelijke) prijs actie dan wat aan het oppervlak van de grafiek zichtbaar is.
Normale grafieken van koers/prijs kunnen in een oogopslag een heleboel informatie over een markt te onthullen. Maar een indicator kan – voordat het duidelijk wordt op een grafiek – een kwalificatie aan die informatie toekennen en bevestigen of een markt zich aan het versterken of verzwakken is of dat de markt een extreem gebied bereikt en is over-kocht of over-verkocht is.
Heel veel indicatoren zijn tegenwoordig in vele technische software of handelsplatforms geïntegreerd en daarmee voor de particuliere handelaar beschikbaar. Maar pas wel op, laat u niet op het verkeerde been zetten door indicatoren. Er zijn een aantal factoren die goed in ogenschouw genomen moeten worden bij het gebruik ervan:
- Geen enkele indicator is het summum . De meeste handelaren die werken met indicatoren kijken naar een aantal verschillende indicatoren om te bevestigen wat ze zien op een grafiek of in de prijsgegevens. Het is dus een hulpmiddel of filter op de koersinformatie.
- Een indicator die goed werkt in een bepaalde markt kan het buitengewoon slecht doen in een andere markt. Er is geen perfecte indicator voor elke markt en/of voor elke periode. Het is een combinatie van verschillende indicatoren die maakt dat er representatieve informatie tot u komt.
- Indicatoren zijn erg subjectief . De parameters kunnen dermate aangepast worden op historische gegevens dat ze altijd winst lijken te genereren, maar het maar de vraag of dat in live trading dan ook zo goed werkt.
Soorten technische indicatoren
Technische indicatoren deel ik altijd onder in verschillende soorten . Welke gebruikt worden en in welke combinatie is afhankelijk van hoe ze presenteren in bepaalde marktomstandigheden.
Trending Indicatoren , zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze het meest bruikbaar bij het identificeren of bevestigen van de prijsontwikkeling bij het wisselen van de trend.
Momentum indicatoren zijn het meest bruikbaar bij het opsporen van veranderingen in de koers in voor niet-trending marktomstandigheden waar de markten zich het grootste deel van de tijd bevinden. Ze zijn ook vaak bekend als oscillatoren.
Volatiliteit indicatoren meten de mate van variatie in koersbeweging binnen een bepaalde periode en hoe die zich verhouden tot de historische koersbewegingen .
Zo ziet u de vraag over wat de beste indicatoren zijn kan ik niet zomaar beantwoorden. Waar ben je als handelaar mee bezig en wat beoog je onder welke omstandigheden zijn daarvoor de uitgangspunten.
Patrick Koopman is een professionele trader die jarenlange ervaring heeft op de future markten en werkt op basis van technische analyse.
‘Gelijk krijgen over de koersrichting op termijn is mooi, maar nú geld verdienen met de bewegingen van vandaag is waar het om gaat.’