Heel even tikte de prijs voor een vat Brent olie het niveau aan van $ 115,71. Dat was een prijs die al heel lang niet meer genoteerd was. Ook de prijs voor West Texas Intermediate (WTI) ging omhoog en wel naar $ 107,45. Daarna zakte de prijs op maandag 23 juni Brent licht terug naar $ 114,83. De lichte daling was het gevolg van geruchten als zou het Iraakse leger een aantal posten op de grens met Jordanië en Syrië heroverd hebben. Dat bleek overigens in tweede instantie een vals gerucht. Sterker nog, op het slagveld ligt het initiatief volledig bij ISIS en zijn Soennitische bondgenoten. Op 24 juni werd bekend, dat ISIS rebellen en hun Soennitische bondgenoten na een week van gevechten de belangrijke raffinaderij bij de stad Baji op het Iraakse leger hadden veroverd. Baji heeft een capaciteit van 310 000 vaten per dag en voorziet voor een derde in de brandstof behoefte van het land.
In eerste instantie hebben olieprijzen niet geregeerd op deze berichtgeving. Uit onderstaande grafiek blijkt dat de prijs voor Brent lichtjes is blijven dalen. De gedachte achter de daling is, dat de oorlog de productie van olie in gevaar zou brengen. Dat is tot nu toe niet gebeurd. Dat komt, omdat de belangrijkste olievelden en oliehavens in het zuiden van het land liggen. Daar hebben de Sjiieten het voor het zeggen. Ongeveer 85% van de 3,3 miljoen vaten die Irak recentelijk oppompte, komt uit het zuiden. De havenstad Basra exporteert nog dagelijks 2,53 miljoen vaten en dat getal kan in juli waarschijnlijk oplopen tot 2,7 miljoen. Andere belangrijke olievelden liggen in het noorden van Irak en worden gecontroleerd door de koerden. Die exporteren een groot deel van hun olie via Turkije naar het westen.
Escalatie in Irak
Niks aan de hand, zo lijkt het. Daar denken een aantal Amerikaanse hedge funds anders over. Ze zijn van mening, dat de strijd in Irak zal blijven escaleren. Vroeger of later moet dat in hun ogen leiden tot een verstoring van de productie. Die gedachte is niet zo vreemd. Grote bedrijven als Exxon en BP, die voornamelijk actief zijn in het Zuiden, zijn begonnen hun buitenlands werknemers te evacueren. In die wetenschap zijn hedge funds daarom hun long posities de afgelopen weken fors gaan uitbreiden. Ze rekenen op een angstpremie tussen $ 5 – $ 10 voor een vat WTI.
Brent olieprijs
WTI olieprijs
Stijging olieprijs
Er is nog een argument, dat pleit voor de opstelling van de hedge funds. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de vraag naar olie dit jaar met 1,3 miljoen vaten per dag stijgen naar 92,8 miljoen. Voor OPEC betekent dat een stijging van 30 miljoen naar 30,9 miljoen vaten per dag. De verwachting was, dat Irak een deel van die stijging voor zijn rekening zou nemen door de productie op te voeren naar 4 miljoen vaten per dag. Als de geweldsspiraal in Irak blijft toenemen, mag je daar vraagtekens bij zetten. Het overschot op de wereldmarkt kan dan in de tweede helft van het jaar zomaar omslaan in een tekort. Dat zal zeker het geval zijn, als het herstel in een land als China voorspoediger verloopt dan verwacht!
Ook op termijn kunnen er negatieve effecten optreden, die de prijs zullen beïnvloeden. Volgens het IEA is Irak een van de weinige landen binnen OPEC die nog in staat is zijn productie in de komende jaren substantieel, tot boven 4,5 miljoen vaten per dag, kan opvoeren. Dan moet er echter wel geïnvesteerd worden in productiecapaciteit en in verbetering van de infrastructuur van het land. Een langdurige burgeroorlog maakt dat tot een illusie.
Cor Wijtvliet
BELANGRIJK:
– Opmerkingen en vragen kunt u richten aan: [email protected]
– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
– U kunt zich hier abonneren voor het wekelijks Cor Wijtvliet Journaal, voor het geval u deze
nog niet automatisch ontvangt.
– Maak ook kennis met de nieuwsbrief Crash Investor, een vrijwel onmisbaar document voor de actieve belegger!