Help, de Amerikanen kopen al onze aandelen

De Amerikaanse belegger is weer terug in Europa en dat zullen we weten ook. Hij is grotendeels verantwoordelijk voor het herstel op de Europese aandelenbeurzen.

Maar dat is eigenlijk nog maar het begin. Hem wacht nog een lange weg en een schone taak. Zo ligt het huidige bezit van Europese aandelen in Amerikaanse handen nog ver onder het niveau van 2007. Volgens analisten bedraagt de achterstand nog altijd een bedrag van $ 100 miljard tot $ 150 miljard.

Volume

De hernieuwde belangstelling voor deze regio is af te meten aan het groeiend gewicht op de internationale aandelenmarkten. Het volume is wereldwijd dit jaar gestegen met ruim 12% tot een bedrag van $ 534miljard. Dit deel van de wereld is er echter als enige in geslaagd zijn marktaandeel in een jaar tijd te vergroten van 20% naar 26%. In diezelfde periode is het aandeel van het Amerikaans continent van 48% naar 44% gedaald.

Instroom

Volgens Goldman Sachs hebben Amerikaanse beleggers tussen januari en mei voor ongeveer $ 65 miljard aan aandelen gekocht. Sindsdien is het tempo van inkopen alleen maar gestegen en komt het nu in de buurt van dat in de periode 2004 – 2007. Zonder de vervelende jaren 2008 – 2012, toen de Amerikanen feitelijk netto verkopers waren, had het Amerikaans bezit van Europese aandelen nu een bedrag belopen tussen $ 400 en $ 500 miljard. Dat is nu in werkelijkheid hooguit

$ 300 miljard. Vandaar dat Goldman stelt, dat er nog een kloof van zeker $ 150 miljard te dichten is. Société Générale is wat terughoudender in zijn schattingen en komt niet verder dan $ 100 miljard. Toch vindt ook deze bank het opmerkelijk, dat Europa de enige regio ter wereld is waar de instroom in aandelen nog steeds achterblijft vergeleken bij de instroom van 2007.

Waarde

De Amerikanen hebben weer hun steven naar Europa gewend in hun streven om meer evenwicht te brengen in hun portfolio’s. Daarbij zijn de Europese waarderingen uiterst aanlokkelijk. Zo is de Euro STOXX 600 slecht 11,6% gestegen tegen de S&P 500 18,7%. Als je als Amerikaans fondsbeheerder op zoek bent naar waarde voor een koopje, dan ga je bijna automatisch naar Europa.

In hun zoektocht naar waarde hebben ze een opvallende voorkeur ontwikkeld voor Initial Public Offerings (beursgang)en voor aandelenuitgiftes van bedrijven. Zo schreven ze grootschalig in op uitgiftes van de Deutsche Bank en Commmerzbank, maar ook op heruitgifte van aandelen van de geprivatiseerde Lloyds Banking Group. Ze leggen een voorkeur voor bankaandelen aan de dag, omdat ze zo tegelijkertijd het best inspelen op het verder herstel van Europa. Ze kiezen er bij voorkeur ook voor dit type nieuwe aandelen te kopen en minder actief te zijn op de primaire markt. Door daar grootschalig te gaan inkopen jagen ze de koersen alleen maar omhoog.

Potentieel

Bij Société Générale denken ze, dat de Amerikanen voorlopig doorgaan met inkopen doen. In de VS en het Verenigd Koninkrijk ligt het niveau van de aandelenmarkten al 25% boven dat van 2007. Dat betekent, dat er op die markten nog maar weinig rek zit. Anders is dat in de Eurozone, waar de meeste beurzen nog steeds ver onder dat niveau bivakkeren. Er is dus nog een wereld te winnen voordat aandelen echt te duur worden. Dat is uiteindelijk de les, die de Amerikanen ons leren. De groei mag hier dan zwak zijn, maar de omstandigheden verslechteren niet langer en dus kunnen aandelenbeurzen floreren.

Cor Wijtvliet spreekt aankomende tijd op de seminar reeks ‘Bescherm uw toekomst’.Meer informatie…

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *