Crash Investor: Het is misschien wel de tijd van het jaar. De herfst nadert en dan worden sommige mensen wat somberder. Dat is duidelijk het geval bij de dr. Dooms van de beleggingswereld. Ze verheffen weer nadrukkelijk hun stem en laten ons luidkeels weten, dat het einde der tijden onafwendbaar snel naderbij komt.
Beleggingsgoeroe Jim Rogers trekt weer ten strijde tegen wat hij de waanzin noemt van het huidig beleid van regeringen en centrale banken. Hij citeert Einstein: Het is gekte, als dezelfde fout telkens weer wordt gemaakt en men toch op andere resultaten hoopt. Centrale banken over de hele wereld drukken tegelijk geld en dat stroomt de financiële markten op. Dat kan niet eeuwig doorgaan en moet wel een keer fout lopen, zo is zijn stellige overtuiging. De belegger moet daarom waakzaam zijn. De neergang komt snel en onverbiddelijk.
Ook doemdenker Marc Faber vreest het ergste. De man, die bekend staat als de auteur van het gloom, boom and doom report, zegt tegenover het Zwitserse platform Gold Switzerland dat de prijs van goud net als in de jaren zeventig fors zal stijgen. Ondanks de recente prijsdaling ziet hij parallellen met de jaren zeventig, toen de prijs in drie maanden verdubbelde van $450 naar $850 per troy ounce. Volgens Faber is er een zeepbel ontstaan, waar de goudprijs voor zal corrigeren. In 2000 creëerde de Internethype een bubbel en hetzelfde gebeurde in 2007 toen er sprake was van een zeer forse exposure naar de Amerikaanse vastgoedmarkt. Nu lijkt sprake te zijn van een bubbel, waarin de waardering van beleggingstitels niet meer realistisch is.
Faber vindt de goudprijs op dit moment aantrekkelijk, al erkent hij wel dat het vaststellen van de ware goudprijs heel moeilijk is, aangezien centrale banken maar geld blijven printen. Rogers denkt dat dit monetaire beleid uiteindelijk ertoe leidt dat centrale banken het vertrouwen verliezen van de markten. Daarna komt er dan een moment komt dat overheden onderling afspraken moeten maken waarin goud een centrale rol speelt. Dit leidt volgens Faber op termijn tot een terugkeer van de aloude goudstandaard, zodat goud volgens hem in niemands portefeuille mag ontbreken.
Faber en Rogers krijgen steun van Albert Edwards, de strateeg van Société Générale. Hij stelt dat de poging van politici en centrale bankiers om de economische cyclus te beïnvloeden er toe leidt dat deze steeds volatieler worden. De Fed vernietigt volgens hem de wereld door niet-aflatend geld te printen. Dit leidt tot hogere inflatie. Hij rekent bij een dergelijke klap op een goudprijs van zelfs meer dan $10.000 per troy ounce, een S&P-index van onder de 450 punten en een tienjaarsrente van minder dan 1 procent.
En tot slot is er Nouriel Roubini, de professor economie die ook de geuzennaam dr. Doom draagt. Hij voorspelt een zeer guur najaar, één met veel known unknowns. Als voorbeelden noemt hij de afbouw van het Fed-beleid, een harde landing in China, de schuldencrisis in Europa en een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.
Het is zeker geen aperte onzin wat de heren te berde brengen, maar voorlopig hoeven de doemprofeten op weinig bijval van de financiële markten te rekenen. De afgelopen maanden waren de beurzen in een opperbeste stemming. Zelfs de aankondiging van de Fed-president dat de Amerikaanse centrale bank het kwantitatieve verruimingsbeleid gaat afbouwen leidde tot slechts kortstondige onrust op de financiële markten. Wel heeft het eerste slachtoffer van de mogelijkse beleidswijziging zich gemeld. Er is een massale kapitaalvlucht op gang te komen uit de opkomende landen. Wat de impact daarvan is, laat zich maar moeilijk raden. De financiële markten zijn trouwens voor het ogenblik meer geïnteresseerd in wat er in Syrië wel of niet gaat gebeuren.
Dit artikel verscheen afgelopen weekend in Wijtvliets Crash Investor.
Een gedachte over “Het einde der tijden is nabij”
Ik ga de ware prijs van 1 kilo goud onthullen ….1000 gram of 10 ons ;-]