In Gold We Trust

Door Willem Middelkoop
Recente cijfers maken onmiskenbaar duidelijk dat de drijvende krachten achter de bull market voor goud en zilver, India en China zijn. De vraag naar de edelmetalen in het Verre Oosten is onverzadigbaar. Dit is al een tijd bekend onder beleggers in deze kostbare grondstoffen. Wat nieuw is, is de enorme schaal en het tempo waarop edelmetalen door beleggers worden geaccumuleerd.
Fundamentals zilver
China importeert sinds 2007 zilver terwijl het 's werelds grootste producent is. Zo bedroeg het totale aanbod van zilver uit China in 2009 ruim 10.000 ton. In 2010 steeg dit naar boven de 11.500 ton; 40% van het wereldwijde aanbod van 29.000 ton. Bovendien was in 2010 sprake van bijna een verviervoudiging in de Chinese import van zilver. Die kwam uit op een slordige 3.500 ton.
China was in 2010 verantwoordelijk voor 40% van het jaarlijkse wereldwijde aanbod en importeerde daarbovenop ruim 12%. Dat betekent dat de Chinese markt meer dan de helft van het wereldwijde aanbod zilver in 2010 geabsorbeerd heeft. Door de toegenomen vraag naar fysiek zilver onder Chinese beleggers worden de leverbare voorraden steeds krapper.
Fundamentals goud
Ook voor goud geldt dat China 's werelds grootste producent is, terwijl het land het edelmetaal eveneens invoert. In 2010 bedroeg de Chinese goudproductie ruim 340 ton; 8% meer dan in 2009. Bovendien importeerde China in de eerste 10 maanden van 2010 meer dan 200 ton goud. Geschat wordt dat de totale vraag in 2010 op ongeveer 600 ton goud uitkomt.
Daarmee is de Chinese behoefte aan goud nog steeds kleiner dan die in India, die 800 ton groot is. Met een wereldwijde goudproductie van ruim 2.600 ton, zijn China en India dus verantwoordelijk voor tenminste de helft van de totale vraag naar het edelmetaal.
Goud sparen
Met name de vraag naar fysiek goud van beleggers neemt toe, vooral in China. Zo maakte de World Gold Council op 1 april 2010 bekend, te gaan samenwerken met 's werelds grootste bank, het Chinese bedrijf ICBC. Zij verklaarden met het ICBC Gold Accumulation Plan (ICBC GAP) de Chinese beleggingsmarkt te gaan bedienen.
Chinese beleggers kunnen met een maandelijkse en minimale inleg van 200 renminbi (iets meer dan 22 euro) goud sparen. Met de hoge inflatie is dit voor Chinese spaarders zeer aantrekkelijk om zich tegen koopkrachtverlies te beschermen.
De start van ICBC GAP was slechts de testfase waarbij dit spaarplan alleen in de grootste Chinese steden aangeboden werd. Sinds de start zijn al 1 miljoen rekeningen geopend en daarmee is in enkele maanden tijd meer dan 10 ton goud gekocht. ICBC heeft met 212 miljoen rekeninghouders wereldwijd een groot potentieel om dit spaarplan verder uit te rollen. Eric Sprott berekende dat dit kan oplopen naar 10% van de wereldwijde productie en spreekt van een “gouden tsunami”.
Goudzilverratio
Met de enorme toename van de vraag naar goud uit China en India, wordt het voor beleggers steeds interessanter om ook naar zilver te kijken. Vanwege een hogere goudprijs zullen steeds meer oosterse beleggers kiezen voor zilver als het goedkopere alteatief. Daarmee zal de goudzilverratio, de goudprijs gedeeld door de zilverprijs, die momenteel net boven de 45 staat, blijven dalen.
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo