Indicator voorspelt crash aandelenmarkt?

Goed nieuws voor goud als belegging: de margeschuld aan de beurs van New York daalt. In april en mei daalde de margeschuld — de totale hoeveelheid krediet waarmee effecten ‘op marge’ worden gekocht — voor het eerst sinds februari 2007. Toen was het een voorteken voor een recessie en de grootste beurscrash sinds lange tijd. Een aandelencrash lijkt aanstaande, een ommekeer in de goudprijs eveneens.

Sterke correlatie tussen margeschuld en aandelenkoers

Sterke correlatie tussen margeschuld en aandelenkoers

Centrale banken verantwoordelijk voor hoge aandelenprijzen

De huidige aandelenhausse is een resultaat van roekeloos beleid van centrale banken. Aangespoord door goedkoop krediet bereikte de Amerikaanse Dow Jones index afgelopen week nieuwe recordhoogtes door de barrière van 17.000 punten te doorbreken. Op hetzelfde moment bereikte de margeschuld eveneens een nieuw hoogtepunt.

Het is niet de eerste keer dat beide — zowel margeschuld als aandelenprijzen — elkaar opvolgen. Nadat de margeschuld in 2001 en 2008 nieuwe recordhoogtes bereikte, mondde dat uit in een forse recessie en aandelencrash. De margeschuld werd omhoog gestuwd tijdens de dotcom- en subprime-zeepbel alvorens deze weer terug ter aarde stortte, maanden voorafgaand aan een aandelencrash.

Wat gebeurde er tijdens eerdere waarschuwingssignalen?

De laatste keer dat de margeschuld op de effectenbeurs van New York zodanig daalde was in 2011. Deze daling ging vooraf aan de aandelencrash in de maand augustus van dat jaar. Aandelenprijzen daalden ongeveer 15%, maar nog verrassender was wellicht de volatiliteit van de daling. Op vrijdag 8 augustus 2011 verloor de Dow Jones 4,3% op één dag. Eén handelsdag later, op 9 augustus, op wat we nu Zwarte Maandag noemen, daalden aandelen verder met 5,6%, de op vijf na grootste daling ooit.

Als we nog verder terugkijken, zien we dat eerdere dalingen van de margeschuld plaatsvonden in 2000 en 2007. Dit betroffen glasheldere waarschuwingssignalen van niet alleen een hevige daling van aandelenprijzen, maar tevens van een recessie. Een aantal maanden nadat de margeschuld begon te dalen, stortten aandelenmarkten in. Geen valse waarschuwingssignalen werden afgegeven, naast wellicht in 2010, al kan men een pleidooi houden dat deze vermindering van de margeschuld voorafging aan de beruchte flash crash op 6 mei 2010, toen de Dow Jones met 1,000 punten of 9% daalde in een kwestie van minuten (en vervolgens binnen een aantal minuten weer terug opveerde).

Hoe gaat dit eindigen?

Geen indicator is volmaakt en zelfs de totale margeschuld kan ons op het verkeerde been zetten door tot nieuwe recordhoogtes te reiken na de afgelopen maanden te zijn gedaald. We kunnen echter stellen dat, gegeven meerdere andere indicatoren, een aandelencrash erg aannemelijk is en dat deze eerder vroeger dan later zal gebeuren.

Neem in acht dat de laatste keer dat de margeschuld een waarschuwingssignaal gaf, aandelen ineenstortten en de goudkoers omhoog schoot. De goudprijs kan dus profiteren van hevig dalende aandelenprijzen.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *