Door Willem Middelkoop
In 2002 beschreef ik in maar liefst drie columns hoe de prijzen van goud en zilverworden gemanipuleerd. Door dit besef heb ik de afgelopen jaren mijn professionele leven compleet overhoop gegooid.
Ik wilde zo goed mogelijk profiteren van het feit dat deze manipulatie vroeger of later aan de oppervlakte zou komen, waaa goud en zilver, al ballonnen onder water, hun normale waardering zouden krijgen. Daarom startte ik zowel een beleggingsfonds als een webshop gericht op edelmetalen.
Inmiddels kan ik constateren dat we midden in deze herstelbeweging zitten. Zo stegen goud en zilver dit jaar respectievelijk 21 en 38%. Maar meest opvallend is de tweede bevestiging dit jaar dat vooral de zilvermarkt al jaren zwaar gemanipuleerd wordt.
Manipulatie
Bart Chilton, senior commissaris bij de toezichthouder voor de termijnmarkten, Commodity Futures Trading Commission (CFTC), verklaarde dinsdag 26 oktober in een publieke zitting van de CFTC dat de markten voor edelmetalen worden gemanipuleerd. Chilton wees vooral op de zilvermarkt.
Chilton heeft meermaals laten weten ontevreden te zijn over de lakse houding van zijn eigen werkgever, CFTC. Hij heeft enkele weken geleden aangegeven dat wanneer de CFTC niet met een verklaring komt, hij de manipulaties aan de kaak zal stellen. Chilton heeft woord gehouden.
Chilton zei (doelend op zilver): “There have been fraudulent efforts to persuade and deviously control that price”. Hij vervolgde: “any such violation of the law in this regard should be prosecuted”. Voor het eerst erkent een official de manipulatie en CFTC is nu aan zet.
Het is echter een vraag of CFTC op tijd zal ingrijpen. Aan de ene kant zijn de shortposities van een aantal Wall Street-partijen gigantisch, en aan de andere kant moet de onpartijdigheid in de rechtspraak van CFTC in twijfel worden getrokken.
Ingrijpen AFM
Adrian Douglas, analist van Market Force Analysis en bestuurder bij GATA, rekende februari 2010 op Market Force Analysis al voor dat de shortpositie in goud inmiddels is opgelopen tot het equivalent van 25 jaar wereldwijde goudproductie. Wie zich de afgelopen jaren hierin verdiept heeft, weet dat de situatie in de zilvermarkt nog slechter is. Deze situatie is onhoudbaar.
Maar ook de rol van de CFTC als toezichthouder is onderwerp van gesprek. Vorige week berichtte ik al dat rechter George H. Painter (CFTC) kort voor zijn pensioen zijn werkgever schreef geen zaken over te dragen aan zijn directe collega, rechter Levine.
Painter schreef: “On Judge Levine's first week on the job, nearly twenty years ago, he came into my office and stated that he had promised Wendy Gramm, then Chairwoman of the Commission, that we would never rule in a complainant's favor. A review of his rulings will confirm that he fulfilled his vow.”
Nu de vraag naar goud en zilver steeds groter wordt was het wachten op pogingen van de autoriteiten om deze vlucht uit papier af te remmen. De waarschuwing van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat de goudprijs ook kan dalen (echt waar?) was dan ook niet echt een verrassing. Dat geldt namelijk ook voor aandelen, huizen en alle anderen soorten beleggingen.
Maar daarover hebben we van de AFM natuurlijk nooit een analyse mogen ontvangen. Ik eindig met mijn motto van de week: Al is de papieren leugen nog zo snel, de fysieke waarheid achterhaalt haar wel.