Meer Europa als oplossing van de problemen van Europa?

Ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren, de invoering van de Euro in Nederland. Eerst kwam de euro alleen digitaal, maar op 1 januari 2002 werd de gulden geschiedenis. Het getal 2,20371 zal ik nooit meer vergeten. En iedereen was positief, ik ook. Wij als Nederland stonden bekend als een open economie, dus wij zouden volgens de politiek en alle media hier alleen maar van gaan profiteren. Vijftien jaren later zijn we een ervaring rijker, een illusie armer. Een gezamenlijke munt met totaal verschillende economieën en culturen, het lijkt in ieder geval financieel een mislukking te zijn geweest.

Ik dacht vroeger altijd dat de knapste koppen bij elkaar waren gekomen en aan alle mogelijkheden én onmogelijkheden hadden gedacht, voorafgaand aan de invoering van de Europese munt. Maar wat blijkt nu later? Er sijpelen berichten door dat de toenmalige beleidsbepalers al wisten dat een gemeenschappelijke munt zonder een gemeenschappelijke politieke unie kansloos zou zijn. De stroming(en) die achter de invoering van de euro zaten, wilden eigenlijk ook het liefst meteen een Verenigde Staten van Europa invoeren, maar dat bleek toen nog een brug te ver.

Het valt mij inmiddels al jaren op dat de oplossing van het probleem van de euro altijd alleen maar gezocht wordt door ‘meer Europa’ in te voeren i.p.v. het kijken naar andere mogelijkheden. Een persoon of instantie die aangeeft dat we misschien wel moeten stoppen met de Euro wordt meteen door alle media in een donkere hoek gezet; we hebben er inmiddels zelfs een nieuw woord voor uitgevonden, namelijk dat je dan een populist bent. Ik vind het bizar dat alle media het hierover met elkaar eens zijn, een enkele uitzondering daargelaten. Je zou denken dat journalisten alle standpunten zouden uitleggen en toelichten waardoor er door iedereen persoonlijk een eigen mening kan worden gevormd, naar eigen normen en waarden.

Uit Scandinavië heeft alleen Finland wel meegedaan aan de euro. En wat zullen ze er daar van balen! Noorwegen, Zweden en Denemarken doen dus niet mee. Ook Zwitserland doet niet mee. Allemaal landen waar het economisch bepaald niet slecht mee gegaan is de afgelopen decennia. Het zijn zelfs economieën die erg lijken op die van de onze. Alleen al op basis hiervan kun je zeggen dat de angst die gezaaid wordt door politiek en media over een eventuele uittreding uit de euro voorbarig is. Kijk naar de Brexit; iedereen die het hiermee eens is geweest werd/wordt als een gevaarlijke gek neergezet. Het wordt nog net geen haatzaaien genoemd… Verder gedraagt Europa zich naar mijn mening als bijzonder slechte verliezer naar Groot-Brittannië. Elk land heeft toch echt zelf het recht om dit te bepalen. Nu nog wel.

Politici in Nederland hebben op het gebied van ‘Europa’ dan ook laten zien dat er niet geluisterd wordt naar de mening van de burgers. De Europese grondwet is in een referendum weggestemd, korte tijd later nam de Tweede Kamer dit aan onder een andere naam: Het Verdrag van Lissabon. Is dit democratie waar wij zo over pochen? Het associatieverdrag met de Oekraïne idem. Ik heb politici zelfs horen zeggen dat de burgers hierover helemaal geen goede mening kunnen vormen omdat ze de belangen niet snappen. Op z’n zachtst gezegd erg arrogant. Deze politici moeten ook vaak denken aan hun eigen carrière en zijn volgens mij meer met zichzelf bezig en hun eigen baan dan met de belangen van de eigen achterban. Europese politici mogen flink declareren en genieten dan ook een riant pensioen. Natuurlijk scheer ik nu misschien alle politici over één kam, er zijn gelukkig uitzonderingen. Ik vind alleen al het voorbeeld van de verhuizing van Brussel naar Straatsburg en weer terug elke maand een voorbeeld van (te) extreme bureaucratie. Dit kost elk jaar minstens €200 miljoen. En dit is al vele jaren aan de gang.

In de herfst van 2016 deed Mark Rutte een adviesaanvraag over de toekomst van de euro bij de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Politici als Ernst Hirsch Ballin (CDA), Joris Voorhoeve (VVD) en Jaap de Hoop Scheffer (CDA) moesten antwoord geven hoe om te gaan met de toekomst van Europa. Acht maanden heeft deze commissie aan het advies gewerkt. Vorige week kwamen ze naar buiten met de volgende adviezen:

– Een vaste voorzitter van de eurogroep
– Een Europese minister van Financiën
– Een bankenunie
– Europese belastingen

Samenvattend: Méér Europa dus als oplossing. Ook is er momenteel een discussie gaande over overheveling van onze pensioenen naar ‘Europa’. Ik zal hier binnenkort meer over schrijven. Ik besef me dat bovenstaande mijn persoonlijke mening is. U mag het hier natuurlijk mee oneens zijn, want u heeft alle recht op een eigen mening. Als we door onze vrije media goed op de hoogte gehouden worden van alle relevante ontwikkelingen (daar bedoel ik mee dat naar ieders standpunten objectief wordt gekeken), ben ik er heilig van overtuigd dat we met z’n allen uiteindelijk de juiste beslissingen zullen nemen voor toekomstige generaties. Want goede, weloverwogen beslissingen nemen is nu belangrijker dan ooit!

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.