Nokia op de tast naar de toekomst

Nog maar een paar weken geleden was het groot nieuws. Nokia verkocht zijn consumentendivisie voor mobiele telefonie aan zijn partner in moeilijke tijden, Microsoft.

Het is trouwens niet de eerste keer, dat de Finnen overwogen om het bedrijf te gaan opsplitsen. In 1991 deed de Zweedse buurman Ericsson een poging om het bedrijf over te nemen. De overeenkomst mislukte, omdat de Zweden geen brood zagen in de consumentenactiviteiten. Die beslissing zullen ze enkele jaren later ten zeerste hebben betreurd. Toen was Nokia wereldmarktleider in de verkoop van mobieltjes met een aandeel van bijna 40%.

Mobiele telefonie

Maar misschien gaan de Zweden toch nog een beetje hun gelijk halen. De Finnen hebben uit overlevingsdrang besloten de consumentendivisies alsnog de deur uit te doen en zich volledig toe te leggen op telecom equipment. Diezelfde beslissing heeft Ericsson enkele jaren geleden ook genomen. In 2011 deed het zijn mobiele tak over aan de Joint Venture Sony Ericsson. Sindsdien is het Zweedse bedrijf saai, maar uitermate betrouwbaar, zo oordelen analisten. Nokia zou graag in dat voetspoor treden. De markt heeft er schijnbaar vertrouwen in, want de koers van het Finse aandeel is stormachtig gestegen na de beslissing tot opsplitsing.

Strategie

Toch is alles nog lang niet koek en ei. Naar eigen zeggen heeft het topmanagement nog geen sluitend beeld waar het met NSN, de telecom equipmentdivisie precies heen wil. De besprekingen daarover zouden – vreemd genoeg – nog in een pril stadium verkeren.

Er zijn uiteraard de nodige feiten over NSN te vertellen. Het is de afgelopen jaren grondig gereorganiseerd. Meer dan 17000 werknemers hebben hun biezen moeten pakken. Mede daardoor is deze divisie de meest winstgevende binnen het Nokiaconcern en leverde het ook de grootse bijdrage aan de winst. Over het eerste halfjaar bedroeg de omzet bijna € 6 miljard en kwam de winst, gecorrigeerd voor eenmalige baten en lasten, uit op € 549 miljoen.

Koerspotentieel

De beleggers kunnen die kale cijfers goed waarderen, gelet op de eerder vermelde stormachtige koesstijging. In de week na de belendmaking van de splitsing steeg de koers met 41%. Volgens analisten doen die beleggers er goed aan Nokia voortaan te beschouwen als het kleine neefje van het Zweedse Ericsson. Diezelfde analisten wijzen er tegelijkertijd op, dat Nokia ook nog spotgoedkoop is. Het doet een discount (korting) van maar liefst 40% ten opzichte van de Zweden. Dat is volstrekt ten onrechte. De analisten redeneren, dat Nokia nu een kleine speler is en daarmee een potentiele overnamekandidaat is voor bijvoorbeeld Samsung. Daar zit heel wat koerspotentie in, zeggen die analisten.

Externe druk

Uiteraard deelt niet iedereen de mooie toekomstvisioenen. Sommige marktkenners wijzen er met nadruk op, dat het NSN slechts een wereldwijd marktaandeel heeft van nog geen 9%. Dat is nog niet de helft van het aandeel, dat bijvoorbeeld Ericsson (19,4%) heeft of het Chinese Huawei (18,5%). Die reuzen kunnen het veel kleinere Nokia vermalen. Nog los daarvan, NSN is tot bloei gekomen in de schaduw van de divisie Mobile devices. Nu vormt NSN de kern van het bedrijf en komt het in the Spotlight te staan. Dat verhoogt de externe druk van beleggers en andere stakeholders. Is NSN bestand tegen deze externe druk? Het is nog even wachten, voordat die vraag beantwoord kan worden.

Cor Wijtvliet

>> Wilt u de dagelijkse column van Cor Wijtvliet zonder een dag vertraging ontvangen? Klik hier om u aan te melden voor de gratis Wijtvliets Investment Insider nieuwsbrief! <<

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *