Sinds het einde van de Koude Oorlog is de macht en aanzien van de toenmalige Sovjet Unie snel verminderd. Zijn opvolger, het Rusland van Poetin, kon tot voor kort eerder op meewarig schouderophalen rekenen, dan dat het land voor vol in de internationale arena werd aangezien.
Aan die opstelling is de afgelopen maanden razendsnel een einde gekomen. Door het huidige conflict zijn de VS en Rusland weer, zoals ten tijde van de Koude Oorlog, tegenover elkaar komen te staan. Uiteraard gaat de vergelijking niet ten volle meer op. Het huidige Rusland is niet echt partij voor de VS. Het land vertegenwoordigt ook geen bijzondere ideologie meer en staat evenmin aan het hoofd van een bondgenootschap. Dat neemt in de eerste plaats voor Oekraïne niet weg, dat de toekomst van dit land afhangt van de krachtmeting tussen Rusland. Wordt het een min of meer democratisch land, dat deelneemt aan de Westerse instituties en dat door deze instituties vooruit geholpen wordt? Of valt het land uiteen in meerdere delen, waarvan het onduidelijk is hoe ze zich zullen gaan ontwikkelen? Maar de uitkomst is ook van belang voor landen als Moldavië en Georgië. Ook deze landen voeren nu al een balanceer act uit tussen het Westen en Rusland om een eigen speelveld te behouden.
Oekraïne
Wat er in Oekraïne gebeurt, is uiteraard ook van belang voor Europa. In dit deel van de wereld is met een klap het besef doorgebroken, dat de eigen veiligheid niet langer vanzelfsprekend is. Onzekerheid en gevoelens van onveiligheid kunnen van invloed zijn op de (handels)relaties tussen Rusland en de rest van Europa. Het oude continent zal bijna zeker weer willen schuilen achter de VS. De Navo gaat weer een prominentere rol spelen in het Europese buitenlandse beleid en het zal moeilijker worden een zelfstandige politiek te voeren, los van de VS.
Wat voor Europa geldt, gaat ook min of meer op voor Japan. Dat land steunt het Westerse sanctiebeleid en heeft zodoende zijn plannen om warme banden te ontwikkelen met Rusland voorlopig op de plank gelegd. Het aanhalen van die banden was bedoeld als wapen tegen het wel zeer expansionistische China. Japan zal eieren voor zijn geld moeten kiezen en de banden met de VS nauwer gaan aanhalen. Dezelfde boodschap wacht een land als Korea. Meer dan ooit zullen de VS een prominente rol in het veiligheidsbeleid van die landen gaan spelen.
China
Er is echter een land, dat zeker niet naar de pijpen van de VS zal willen dansen en dat is China. Welbeschouwd vormt dit land de enige vluchtroute naar nieuwe economische banden voor Rusland. Het zal het land in staat stellen gemakkelijker toegang te krijgen tot Russische energie, grondstoffen en waarschijnlijk ook militaire technologie. China heeft er trouwens geen enkel politiek of militair belang bij, dat Rusland onder de knoet door moet bij de VS. Een China dat Rusland actief steunt in zijn strijd met de VS zou min of meer een nouveauté zijn in de wereldpolitiek. En het is nog maar de vraag of Rusland echt voor een dergelijk bondgenootschap zal voelen, waar het duidelijk de tweede viool zal moeten spelen. Dat kun je van Poetin amper verwachten en verlangen.
Het moge duidelijk zijn, dat Rusland een prijs gaat betalen voor zijn politiek in Oekraïne. Het is echter ook te verwachten, dat het Westen een prijs gaat betalen als ze Rusland geen eervolle ontsnappingsroute gaat bieden. Dan zal China uiteindelijk toch de lachende derde zijn. Wat dat allemaal voor consequenties zal hebben, laat zich nu nog maar amper raden. Ze zullen waarschijnlijk zwaarwegend zijn!
Cor Wijtvliet
BELANGRIJK:
– Opmerkingen en vragen kunt u richten aan: [email protected]
– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
– U kunt zich hier abonneren voor het wekelijks Cor Wijtvliet Journaal, voor het geval u deze
nog niet automatisch ontvangt.
– Maak ook kennis met de nieuwsbrief Crash Investor, een vrijwel onmisbaar document voor de actieve belegger!
4 gedachten over “Oekraïne, en de winnaar is…………!”
Is er mogelijk nog iets bekend welke rol de andere opkomende economieën (Brazilië, India, Zuid-Afrika, Indonesië, enz.) innemen?
Ik denk dat die zich geheel afzijdig houden van een conflict als dat in Oekraïne… Zou niet weten welk belang ze hebben bij deze Europese kwestie.
Zeer goed beschreven..
Maar als “Gazprom” [grootste aardgasbedrijf ter wereld] zijn gasproductie stop zet voor de andere landen komt het feest pas echt op gang!
Gazprom wil haar product al in euro’s afrekenen in plaats van dollars. Ook Aziatische handelspartners staan achter dat plan. De grote vraag is hoeveel landen de VS nog onder de duim kan houden om de dollar af te dwingen. Met Irak, Iran en Libië is het de Amerikanen in elk geval wel gelukt…. :/