Trends doen zich voor in elk segment van de maatschappij. Er zijn modieuze trends in het onderwijs, bij de opvoeding en in de schilderkunst. Maar ook het o zo rationele bedrijfsleven is gevoelig voor trends. De laatste trend heet schijnbaar opsplitsen. Philips gaat het doen, Siemens gaat het doen, IBM heeft het gedaan, EBay gaat het doen, EMC wil het doen en nu gaat Hewlett Packard (HP) het ook al doen, althans dat bericht de Wall Street Journal.
De eerste vraag die opwelt is uiteraard waarom al deze bedrijven zich plotseling in grote stukken willen opdelen. Het antwoord is even simpel als voor de hand liggend. De winstgevendheid laat al jaren te wensen over en dan lijkt een opsplitsing de laatste uitweg naar meer winst. Het management kan zich meer focussen, zo heet het dan plechtstatig. Dat speelt misschien een rol, maar feit is ook dat al deze bedrijven de aansluiting bij de moderne tijd hebben gemist. Bedrijven als IBM en Hewlett Packard zijn min of meer blijven steken in de vorige eeuw. Ze hebben de aansluiting met de wereld van the Cloud, web-based software en mobile devices (bijna) volledig gemist.
Aandelenkoers HP
Opsplitsen is de trend
Daarom komt het idee van opsplitsen ook niet uit de lucht vallen. IBM heeft zijn complete PC divisie al in 2005 aan het Chinese Lenovo verkocht. Bij Philips wordt al sinds jaar en dag over een mogelijk opknippen gepraat. Maar ook bij HP zijn de plannen niet van vandaag of gisteren. Bij haar aantreden in 2011 als ceo maakte Meg Whitman korte metten met plannen van haar voorganger, Leo Aphotheek. Die overviel de markt als het ware met zijn opsplitsingsplannen waardoor het bedrijf last kreeg van een forse vraaguitval en een dalende beurskoers.
Nu, drie jaar later, lijkt het erop dat het alsnog gaat gebeuren. Wat is er dan veranderd sinds 2011? In de eerste plaats lijkt HP na enkele woelige jaren weer in rustiger vaarwater terechtgekomen. Belangrijker nog is, dat Whitman financieel orde op zaken heeft gesteld. Van belang is zeker ook, dat na jaren van krimp de PC verkopen stabiliseren en zich weer een beetje herstellen. Het is echter niet te verwachten, dat de groei nog ouderwets hoog zal worden. En dus lijkt het idee om de langzaam groeiende maar gezonde PC en printer divisie los te koppelen van de divisie Enterprise Solutions. Onder deze vlag ressorteren activiteiten als storage, servers, software en security. Die hebben meer groeipotentie. Gesprekken, al dan niet mislukt, met concurrent EMC om de hardware activiteiten samen te laten gaan op basis van gelijkwaardigheid, lijken het definitieve duwtje gegeven te hebben.
Gunstige beurswaardering HP
Het idee is goed verdedigbaar. Het aandeel van HP is ondergewaardeerd met een koers-winstverhouding van 9X voor 2015. Een succesvolle opsplitsing zou de verborgen waarde van de verschillende divisies gemakkelijker naar boven halen, zoals dat zo modieus heet. Door het opknippen ontstaan twee bedrijven, die nagenoeg even groot zijn en in 2015 allebei een omzet zullen genereren van $ 56 miljard.
Indien de opsplitsing soepel zou kunnen verlopen en niet voor het rumoer à la 2011 zal zorgen, dan kan het aandeel HP daar erg van profiteren. De eerste tentatieve berekeningen, die in de markt circuleren, zien het aandeel dan tot boven $ 45 per aandeel stijgen. Voordat het nieuws over de plannen bekend werd, stond het aandeel op $ 35,10.
Er is echter een grote maar bij deze tentatieve berekeningen. Er zijn nog helemaal geen nadere details bekend over het hoe van de opsplitsing. Overdreven enthousiasme dient derhalve getemperd te worden. Bij gebrek aan nadere gegevens is het genoemde koersdoel puur speculatie.
Cor Wijtvliet
BELANGRIJK:
- Opmerkingen en vragen kunt u richten aan: [email protected]
- Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
- U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
- Ontvangt u het Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!