De meeste schulden zijn gerelateerd aan een hypotheek op een appartement van $8,7 miljoen in Manhattan, maar hij staat ook voor $621.537 in het krijt bij creditcardmaatschappijen en voor $33.642 in het klantenbestand van Tiffanys and Co.
In de aanklacht staat dat Krugman in 2004 in de problemen kwam nadat hij in één maand $84.000 schuld had opgebouwdop zijn American Express Black Card tijdens zijn zoektocht naar zeldzame Portugese wijnen en Engelse kleding uit de 19e eeuw. In plaats van rekeningen af te betalen en zuiniger te gaan leven besloot de psuedo-Keynesiaanse econoom zich uit de schulden te “stimuleren” door te investeren in zaken die zich hopelijk in de toekomst zouden uitbetalen.
Tussen 2004 en 2007 deed Krugman zich tegoed aan dure auto's, kleding, en verre reizen in de hoop dat hij met zijn nieuwe levensstijl zijn baas bij de New York Times zou overtuigen en een loonsverhoging toegekend zou krijgen.
“Ze zeggen altijd dat je je moet kleden voor de baan die je zoekt”, zo verklaarde Krugman. “Dus ik dacht, misschien krijg ik een aandeel in het bedrijf waar ik werk als ik verschijn in een $70.000 kostend maatpak van Alexander Amosu. Als zou ik maar een klein stukje van het bedrijf toegekend krijgen, dan zou ik alles al terug kunnen betalen”.
Zelfs nadat hij realiseerde dat een aandeel in het bedrijf er niet in zat bleef Krugman wild consumeren in de hoop dat zijn bling bling en mediaverschijning zijn personality zouden verbeteren en zijn boekverkopen zouden stimuleren. Zijn grootste fout kwam echter in 2007, toen hij op het hoogtepunt van de vastgoedzeepbel besloot een luxe appartement te kopen in het centrum van New York. Zijn miljoenen dollars kostende appartement verloor 40% van haar waarde in een paar maanden na de aanschaf. Sindsdien staat hij met het vastgoed onder water.
“Je zou verwachten dat een econoom die de Nobelprijs wint een bubbel op de huizenmarkt wel kan herkennen”, aldus Herman Minsky. Hij kocht het appartement van Krugman voor een scherpe korting.
Krugman, een hoog aangeschreven econoom, kwam in 2000 bij de New York Times werken als columnist. Sinds het uitbreken van de financiële crisis heeft hij dit platform gebruikt om zich hard te maken voor wat hij Keynesiaans stimuleren noemt. hoe dan ook, Keynes was geen voorstander van het stimuleren van de economie door schulden te maken. Hij beargumenteerde dat de overheid moet sparen in goede tijden en het gespaarde geld moet gebruiken om de economie in slechte tijden te stimuleren.
Paul Krugman liet via zijn advocaat weten dat hij, ondanks zijn slechte ervaring met het maken van schulden, bij zijn psuedo-Keynesiaanse beleid blijft. “Ik verdedig nog steeds mijn analyse dat de schuldencrisis van landen opgelost kan worden door meer te lenen en te stimuleren in een poging de vraag te verhogen. Ik geef toe dat deze strategie op micro-economisch niveau gefaald heeft”.
Econoom Paul Krugman (Bron: Nobelprize.org)
Voetnoot: Deze geweldige parodie op Paul Krugman verscheen gisteren in The Daily Currant.