Rentelasten zullen flink gaan stijgen…

Afgelopen woensdag heeft de Federal Reserve de rente met 0,25% verhoogd. Deze actie werd alom verwacht door de financiële markten. De Amerikaanse centrale bank heeft aangekondigd in 2018 de rente drie keer te willen gaan verhogen. Een verhoging van een kwart procent lijkt erg weinig, maar onderschat u de gevolgen hiervan niet! Dit heeft namelijk zijn invloed op werkelijk alles binnen ons financiële systeem. Het betekent onder andere dat over de enorme schuldenberg wereldwijd hogere rentelasten betaald dienen te worden. Overheden wereldwijd zien de financieringskosten dus stijgen, dit geldt tevens voor bedrijven en huishoudens. Ik zal hieronder verder ingaan op de hallucinante hoogte van de schulden wereldwijd.

Wat betreft de koersen voor edelmetaal ben ik benieuwd of de geschiedenis zich gaat herhalen. Ik heb eerder geschreven n.a.v. een kort onderzoekje dat de koersen van edelmetalen over het algemeen dalen in de aanloop naar een aangekondigde renteverhoging, om te gaan stijgen op het moment dat de renteverhoging daadwerkelijk bekend wordt gemaakt. De afgelopen paar jaren was dit telkens het geval en ook zitten de koersen van edelmetalen in de lift sinds afgelopen woensdag. Dit kan natuurlijk ook louter op toeval berusten, toch denk ik dat we er iets van kunnen leren voor de toekomst.

Extreem lage rente

Na de enorme crisis van 2008 besloten centrale banken wereldwijd de rentes tot ongekende laagtes te laten dalen. Dit gebeurde vroeger ook bij een recessie om de economie aan te zwengelen, maar niet voor een periode van bijna tien (!) jaar. Samen met enorme stimuleringen (die overigens niet op de gewenste plekken terecht kwamen) heeft dit gezorgd voor een zogenaamde misallocatie van kapitaal.

Ik zal u de verdere economische theorie hieromtrent besparen, maar neemt u van mij aan dat dit beleid z’n gelijke niet kent binnen onze geschiedenis. Door deze langdurige maatregelen is ons financieel systeem volledig afhankelijk geworden van steun van centrale banken. Anders gezegd; we hebben een drugsverslaafde beter proberen te maken door deze nóg meer drugs te geven. En denkt u niet dat centrale banken niet failliet kunnen gaan omdat ze ongelimiteerd geld kunnen bijdrukken. Er is namelijk ook een situatie mogelijk waarbij er geen vertrouwen meer is in de valuta die bij geprint wordt. Om u te laten zien hoe hoog de schulden alleen al in de VS zijn, hieronder een aantal voorbeelden. Hopelijk ziet u dan in dat het problematisch kan zijn dat de rente momenteel hoger wordt!

Hoge schulden

Over de afgelopen jaren zijn de studentleningen in de VS opgelopen tot een totaal van $1,5 biljoen. Dit is even hoog als de totale staatsschuld van de Verenigde Staten 30 jaar geleden. Het aantal studenten met een schuld hoger dan $100.000 is in die tijd verviervoudigd. Amerikaanse consumenten hebben momenteel creditcardschulden lopen van meer dan $1 biljoen. U moet zich voorstellen dat deze schulden een rentepercentage hebben oplopend tot 28%. Autoleningen zijn ook enorm gestegen, de rente hierop is ook erg hoog.

Inmiddels overlijden 73% van alle mensen in VS met een schuld van meer dan $60.000 per persoon. Het is duidelijk dat voor de 20% armste mensen de ‘American Dream’ verder weg is dan ooit. Het feit dat de onderlaag van de samenleving zulke schulden heeft is een nieuwe trend, dit was in het verleden nooit het geval. Dit gegeven maakt ook duidelijk dat het erg belangrijk is wie je tegenpartij is bij een schuld.

Tegenpartij risico is sowieso een fenomeen wat naar mijn mening erg belangrijk wordt de komende jaren, omdat alles binnen de financiële wereld met elkaar verweven is. Een faillissement of iets dergelijks kan een domino-effect teweegbrengen waardoor allerlei bezittingen ernstig in gevaar kunnen komen. Ik blijf u waarschuwen; we varen op een ijsberg af, we weten alleen niet wanneer deze geraakt gaat worden…

Als laatste vind ik het interessant om drie toekomstvoorspellingen te geven die een Deense bank, Saxobank, elk jaar doet. Het zijn vaak voorspellingen waar iedereen hard om moet lachen, maar waar vaak toch meer waarheid in zit dan we gedacht hadden: Ik noem er drie.

  • Bitcoin valt terug naar $1.000, omdat overheden wereldwijd het gebruik gaan reguleren (lees: extreme belastingen wil gaan heffen hierop of zelf met een cryptomunt komen).
  • Centrale banken verliezen totaal de controle en dreigen extreme maatregelen te treffen om het huidige systeem in leven te houden.
  • China zal zijn olie gaan aanschaffen in yuan. Dit zal een enorme aderlating zijn voor de VS en de Amerikaanse dollar en dat zal enorme gevolgen hebben voor de dominantie van de VS in de wereld.

Het zijn niet mijn voorspellingen, maar denk dat ze er niet helemaal naast zullen zitten! Ik wilde u nog meegeven dat wij tussen Kerst en Oud & Nieuw gesloten zullen zijn, maar dat u in deze periode wel gewoon orders kunt plaatsen via onze website.

Sander Noordhof

Deze column van Sander Noordhof verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.