Spanje: de uitblinker van 2014

De afgelopen twintig tot dertig jaar is steeds opnieuw gebleken, dat economieën die bereid zijn tot structurele aanpassingen en hervormingen, succesvol zijn en blijven. Voorbeelden uit het verleden zijn het Verenigd Koninkrijk onder Thatcher, de Verenigde Staten onder Ronald Reagan, Duitsland onder Gerhard Schröder en China onder Deng Xiaoping.
Het zou zo maar kunnen, dat Spanje tot dit illustere gezelschap gaat behoren. Hoewel dit land nog een lange weg heeft af te leggen, overheerst het idee dat het ergste definitief achter de rug is. Spanje biedt het typische voorbeeld van een land dat een verkeerde groeistrategie heeft gevolgd, diep in de versukkeling is geraakt en nu dient het herstel zich aan in de exportsector.

Ook Spanje heeft de broekriem moeten aanhalen

Ook Spanje heeft de broekriem moeten aanhalen

Het verhaal van het land is genoegzaam bekend. Groei en welvaart waren gebouwd op het opblazen van de onroerend goed sector. Door de snel stijgende lonen kwam juist de exportsector internationaal steeds meer in de verdrukking, zeker ten opzichte van een land als Duitsland.

Toen de crisis de binnenlandse vraag deed instorten, was ook de exportsector nog maar van weinig waarde. De sector was niet langer competitief door te hoge lonen en een overgewaardeerde euro. De snel verslechterende overheidsfinanciën en een overdaad aan regelgeving maakte een snel en doeltreffend antwoord op de crisis bij voorbaat onmogelijk.

Spanje hervormt

Het pad naar herstel is lang en pijnlijk geweest. In de eerste plaats moesten de lonen omlaag. Ze bivakkeerden ver boven de productiviteit van het land. Zonder de mogelijkheden, die wisselkoersen bieden, is het een uiterst pijnlijk aanpassingsproces geweest. Maar het is ook succesvol geweest. Spaanse lonen zijn weer van dien aard, dat Spanje weer de concurrentie met het buitenland aan kan. Loonmatiging was niet de enige noodzakelijke aanpassing aan de nieuwe realiteit. Ook moesten er op de arbeidsmarkten de nodige rigiditeiten en rechten geslecht worden. Bovendien kreeg het belang van de exportsector voorrang boven de binnenlandse markt. Het gevolg daarvan was een torenhoge jeugdwerkloosheid. De overheid heeft echter manmoedig aan dit harde beleid vastgehouden en waarschijnlijk met succes. De eerste tekenen, dat de arbeidsmarkt herstelt, zijn zichtbaar.

Spanjaarden gaan de straat op

Spanjaarden gaan de straat op

Tot de problemen, waar Spanje mee kampt, behoort een kwakkelende kredietverlening aan bedrijven, die voor de binnenlandse markt werken. Die laat zeer te wensen over. Maar hulp komt uit onverwachte hoek. Het internationaal werkend bedrijfsleven beoordeelt het herstructureringsproces in Spanje positief. Er is bereidheid om in dat land opnieuw te investeren, omdat er geloof is in het uiteindelijk herstel van de koopkracht.

Met het succes van zijn beleid onderscheidt Spanje zich positief van een land als Italië, dat voor een deel kampt met dezelfde kwalen. In het laatste land is van loonaanpassing nog maar amper of geen sprake. Hier kan de exportsector de rol van aanjager van de economie niet vervullen. Ook is er van aanpassing van de arbeidsmarkt en vermindering van de regelgeving nog lang geen sprake. Misschien schrikken de Italianen wel terug voor een lijdensweg à la Spanje. Dat moge zo zijn, maar het gaan van deze weg van moeizame aanpassingen lijkt onontkoombaar.

Winkels sluiten door dalende consumentenbestedingen

Winkels sluiten door dalende consumentenbestedingen

Er moet meer evenwicht komen tussen de diverse sectoren van de economie. Dat zal vooral ten koste gaan van veel binnenlandse sectoren die amper concurrentie te duchten hebben en die daarom slecht functioneren. Los daarvan, technologische ontwikkelingen en het voortgaande proces van globalisering eist voortdurende aanpassingen. Zelfs landen, waar alles min of meer in evenwicht is, ontkomen daar niet aan. Landen, die zich niet aanpassen, zullen definitief afhaken en achterblijven!

Cor Wijtvliet

Michael Spence, the gain in Spain. Project Syndicate, April 23, 2014

BELANGRIJK:

  • Opmerkingen en vragen kunt u richten aan: [email protected]
  • Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen.
  • U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
  • U kunt zich hier abonneren voor het wekelijks Cor Wijtvliet Journaal, voor het geval u deze
  • nog niet automatisch ontvangt.
Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Spanje: de uitblinker van 2014

  • Hi Cor….wat een onzin. Lagere lonen creëert geen koopkracht. Lagere lonen creëert alleen een verschuiving van productie van het ene land naar het andere (waarom gaan bedrijven nar China en Indie denk je). De vraag naar die productie gaat ongeveer gelijk blijven(en zelfs dalen) omdat bedrijven elders de duurdere productie afbouwen. Maw ontstaat in het land van oorsprong waar de productie weggaat minder werk en minder inkomen en wordt dit koopkrachtverlies ten dele goedgemaakt door het goedkopere land waar me iets meer koopkracht krijgt daar ze van een uitkering (als men die al heeft) naar een hongerloon gaan.
    Kijk, als voorbeeld (productie verschuift naar landen met lagere lonen zoals Spanje nu doet om te concurreren met andere EU staten), naar het westen en naar de BRIC landen. Hebben wij het hier beter gekregen de afgelopen 10 jaren? Een klein aantal BRIC bewoners hebben het inderdaad beter, een groot aantal multinationals ook MAAR achter die kleine groep (happy few) schuilen miljarden mensen die er echt niet op vooruit gegaan zijn de afgelopen 10 jaar.
    Neen….globalisatie (en ook denken op EU niveau) is echt niet iets om trots op te zijn voor Joe six pack. Lagere lonen is echt geen welvaartsverbetering als je het bekijkt op grotere schaal.

    Beantwoorden
  • Ik vrees dat Hoogie gelijk heeft.

    Als Belg woon en werk ik in Madrid omwille van familiale omstandigheden. Ik heb een ingenieursdiploma en 5 jaar ervaring in ingenieurs- en business administration functies.

    Hier in Madrid werk ik als analyst voor een groot Amerikaans bedrijf voor 1333 euro bruto (zonder 13e maand en zonder andere extralegale voordelen). Dat is laag zou je denken maar dat is hier vrij normaal. Nu overweegt m’n werkgever om m’n takenpakket te verhuizen naar Slowakije waar ze hetzelfde werk kunnen klaren voor 1200 euro per maand.

    De opmerking dat lagere lonen vooral verschuiving van productie met zich meebrengt lijkt me terecht…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *