Omloopsnelheid geld daalt al sinds 2001 (Bron: St. Louis Fed)
Monetaire basis groeit (Bron: St. Louis Fed)
De twee bovenstaande grafieken zijn de voornaamste fundamentals waarop een verdere opwaardering van goud berust. Alle steun aan de financiële & monetaire systeemcrisis van het Westen draagt niet bij tot economische groei. Daarom slaagt men er maar niet in het probleem van een hogere schuld en stagnerend GDP te verhelpen. De geldhoeveelheid is sinds het uitbreken van de financiële crisis sterk toegenomen, maar door de dalende omloopsnelheid van het geld zien we dat niet terug in een sterke stijging van het GDP.
Om de omloopsnelheid van het geld weer op gang te brengen zal nog meer geldcreatie nodig zijn. Voorlopig anticipeert de goud opwaardering daar nog niet op, want de goudprijs beweegt vooral zijwaarts. We zitten nu voorlopig nog in een tijdelijke London Gold Pool – BIS (status quo).
Het Westen kampt ook nog met een politieke systeemcrisis: Dat is de verscheurende keuze tussen orthodox bezuinigen enerzijds en een devaluerende geldkreatie voor economische stimulering anderzijds. Hogere schuldplafonds zullen de centrale banken hun balans verder doen toenemen. Daar moet dan een sterker goud onderpand tegenover gezet worden. Dat is een Mark to Market goudreserve als balancerend actief op de ECB balans. Door 15% van de reserves in fysiek goud aan te houden kan een toenemende hoeveelheid geld in circulatie gebalanceerd worden.
Cyprus
Het Cyprus precedent en de Dijsselbloem blunder zal nog lang nazinderen in politieke confrontaties. Het vertrouwen in de wanbeherende financiële industrie heeft een bijkomende flinke deuk gekregen. Waar moeten spaarders & vermogens naartoe !? Toch niet naar een stagflatie economie, die al even risicovol is dan de financiële industrie… Vandaag en morgen wordt je als individu verondersteld om uw risico’s te kennen en er mogelijks zelf de gevolgen ervan te dragen. De vermeende veiligheid van spaargeld zal niet meer voor iedereen gegarandeerd worden. Europa heeft de grens op €100.000 gelegd.
Al deze ‘catch-22’s’ kunnen niet zo héél lang meer aanhouden onder de tanende werelddominantie van het $-systeem & regime.
Conclusie:
Westerse muntdevaluatie en koopkracht ontwaarding zijn slechts een kwestie van tijd. Hoe langer de status quo blijft aanslepen, des te groter de ontwaardingen (meervoud) onder de toenemde schulddruk.
Bron: Goudstudieforum.com
=========================================================