Van onze SNS correspondent

Schelden tegen de TV is doorgaans iets voor sportliefhebbers en mensen boven de 50. Ook uw scribent maakt zich schuldig, maar het is een milde vorm die zich doorgaans beperkt tot CNBC verslaggevers die weer eens doen alsof er jeukpoeder in hun ondergoed zit als euro een centje zakt of stijgt. Het legen van een flessenbak klinkt nog beter soms. Grr.. Enfin, nu zakt de Euro uiteraard weer omdat de bodem van de fles levertraan in zicht zal komen als Portugal en Spanje ook een lepeltje moeten nemen van de EU. Er is sprake van om het noodfonds te verdubbelen (waar komt het geld vandaan?). Eigenlijk is het een opmaat voor een centraal orgaan dat ala US Treasury centraal staatsleningen uitgeeft en het is begrijpelijk dat de beste jongetjes van de klas dat niet willen. Weber zegt dat 750 Miljard genoeg zou moeten zijn voor het fonds, maar als dat niet zo is dan zou het fonds vergroot kunnen worden. Volgens hem zou er in een worst case scenario nog eens 140 Miljard bijgetoverd moeten worden.
We noteren 1.33 in de Euro/Dollar tegenover 1.42 een maandje geleden maar in mei stond er nog 1.20, kortom, de Euro staat zelfs 3 cent boven het gemiddelde van de laatste 6 maanden (grafiek), dus gaan we over tot de orde van de dag.
Er wordt openlijk gesproken over een mogelijke exit uit de Euro en eventuele default van een aantal landen. We houden niets tegen want er zijn wel gekkere dingen gebeurd. De Duitsers balen er natuurlijk van en willen niet dat ze garant moeten staan voor het prutswerk van andere landen. Toch willen we in herinnering brengen dat de unificatie met Oost-Duitsland tegen een belachelijke wisselkoers van 1:1 (dat had 1:7 moeten zijn en dan nog was het een kadootje) er uiteindelijk toe heeft geleid dat de rest van Europa werd opgescheept met een korte rente van bijna 10 en een lange rente van ca 9%, dit alleen vanwege de ankerfunctie die de D-Mark destijds had. It cuts both ways, maar terug naar de ke. ALS Ierland, Griekenland, Portugal, Spanje, België, Italië, Frankrijk besluit uit de Euro te stappen, hoe werkt dat dan in de praktijk? Accepteert de bakker bij u om de hoek plotseling geen munten meer waar een Acropolis of Eiffeltoren op staat? En waarmee betalen de inwoners van die landen dan bij hun eigen bakker? Het tientje van Lieftinck? Goud? Dat wordt een logistieke nachtmerrie waar een weldenkend mens toch nooit aan zou beginnen maar het lijkt onhandig om er een referendum over uit te schrijven.
Inzake mogelijke default van landen is het misschien wel aardig om wat triviale kennis hierover paraat te hebben: Volgens Rogoff en Reinhart is Spanje sinds het onafhankelijk is geworden 13x failliet gegaan, Griekenland 5x, Portugal 6x, Duitsland 8x, Frankrijk 8x, Nederland 1x , Italië 1x maar België niet…..
Het zal u niet ontgaan zijn dat de creditspreads van een flink aantal landen aan het stijgen is. De algemene rente zou eigenlijk ook moeten stijgen maar wordt door de ECB kunstmatig laag gehouden en het verbod op naked shortselling maakt het er ook niet makkelijker op om de vrije markt te laten bepalen wat een goede prijs is voor de lange rente. Toch zien we nu ook dat de basisrente ook stijgt. De dalende trend die in januari 2009 werd ingezet, is begin deze maand verlaten dus technisch lag het al niet lekker. Omdat de korte rente vastzit is de curve logischerwijs steiler aan het worden. De bekende 2-10 spread is nu 148bp terwijl we begin van de maand nog keken naar spreads onder de 120bp. Bij een versteiling van de curve zal de performance van het midden van de curve doorgaans beter zijn dan een combinatie van lange en korte beleggingen, maar het is een tweede orde effect en zwaar ondergeschikt aan een juiste durationkeuze.
We willen er op wijzen dat floating rate notes die op een diepe discount worden verhandeld omdat ze in het huidige marktbeeld een te kleine (credit)spread over Libor geven misschien wel een leuke verzekering kunnen zijn tegen stijgende rente want deze leningen hebben namelijk een negatieve duration in de zin van dat het couponrendement harder stijgt dan de onderliggende rente. De renteduration (rapportage duration) is nagenoeg nul…….
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo