Vermogensbelasting gaat eindelijk omlaag

Er is de afgelopen weken veel kritiek geweest op het regeerakkoord van Rutte III, bijvoorbeeld op de verhoging van het lage btw-tarief en het plan om huiseigenaren weer belasting te laten betalen over een afgelost huis. Geen populaire maatregelen, maar daar staan ook een aantal lastenverlichtingen tegenover. Zo was al bekend dat de loonbelasting omlaag gaat, maar deze week werd ook duidelijk dat er eindelijk iets gedaan zal worden aan de vermogensbelasting.

Volgens de Telegraaf gaat de belastingdienst in de toekomst niet meer uit van een fictief rendement van 4% op je vermogen, maar van een veel lagere spaarrente van 0,35%. En daarmee komt de regering tegemoet aan de veel gehoorde klacht van spaarders dat hun rendement veel lager is dan het bedrag dat de belastingdienst ieder jaar invordert.

Vermogensbelasting omlaag

In het huidige belastingstelsel betalen mensen met een vermogen tot €75.000 effectief 30% belasting over een fictief rendement van 2,9%, maar dat zal door deze aanpassing van kabinet Rutte III verlaagd worden naar 30% over een fictief rendement van 2%. Dat betekent een besparing van enkele tientjes tot enkele honderden euro’s op jaarbasis voor mensen met een vermogen van €25.000 tot €100.000.

Ook de kleine spaarders gaan erop vooruit met de nieuwe plannen, want de belastingvrije grens voor vermogen in box 3 zal verhoogd worden van €25.000 naar €30.000. Dat is per saldo een besparing van enkele tientjes per jaar.

Sigaar uit eigen doos

De regering heeft een half miljard euro gereserveerd voor deze lastenverlichting. Dat is een leuk extraatje voor de spaarder, maar uiteindelijk is het ook een sigaar uit eigen doos. Voor de ongeveer één miljoen huishoudens met een afgelost huis wordt het voordeeltje op vermogensbelasting immers weer teniet gedaan door de extra heffing op een eigen huis.

De nieuwe maatregelen van Rutte III zijn kenmerkend voor de Nederlandse politiek. Iedere regering probeert haar stempel te drukken op het belastingstelsel, maar in plaats van echt structurele hervormingen door te voeren blijft het vaak beperkt tot kleine verschuivingen, die per saldo weinig effect hebben. Zo doet de regering nog steeds veel te weinig om de oververhitting van de huizenmarkt te verminderen, wat naar mijn mening een veel groter probleem is.

Frank Knopers

Deze column van Frank Knopers verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.