Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte
Maandag 11 januari 2016 kwam Alcoa, de Amerikaanse aluminiumreus, met cijfers over het vierde kwartaal van 2015. Met die gebeurtenis is het nieuwe cijferseizoen officieus van start gegaan. De grote en misschien ook wel bange vraag is of de bedrijven de Chinese grauwsluier over de aandelenbeurzen kunnen verdrijven. Dat is niet uitgesloten, want dat gebeurde ook aan het einde van het derde kwartaal van 2015.
Ook toen zagen we het somber in. De markt had een daling van de winstgevendheid ingecalculeerd van gemiddeld 4,3%. Het bleek met een daling van 0,8% allemaal reusachtig mee te vallen. Van puur enthousiasme schoot de S&P 500 met 10% de lucht in. Het herstel verraste de kenners!
Sombere verwachtingen
Evenals toen is het ook nu weer China dat beleggers schrik aan jaagt met zijn tot mislukking gedoemde pogingen greep op een op hol geslagen markt te krijgen. Angst en schrik hebben de aandelenkoersen omlaag gejaagd. Tegelijkertijd hebben ze echter ook de verwachtingen voor de bedrijfsresultaten mee omlaag getrokken. Dat gebeurde ook aan het einde van de zomer van afgelopen jaar! Dat zou nu ook zomaar weer kunnen gebeuren.
De koers van een aandeel ten tijde van het cijferseizoen wordt voornamelijk door twee factoren bepaald. De uiteindelijke cijfers zijn natuurlijk de belangrijkste. Bedrijven zijn er meester in geworden om verwachtingen omlaag te praten, waarna het niet zo moeilijk om die bijgestelde verwachtingen royaal te verslaan met alle positieve gevolgen van dien. Dat proces voltrekt zich ook dit keer weer. Opnieuw gaat de markt uit van een winstdaling.
Het grootste slachtoffer zal de sector energie zijn met een winstdaling van maar liefst 70%. Tellen we deze sector niet mee, dan zullen bedrijven een omzet- en winststijging noteren van slechts 1,1%. Daar moet menig bedrijf zonder veel problemen aan voorbij kunnen stuiven. Een hinderlijke bijkomstigheid is weer wel, dat bij de vooruitzichten voor 2016 wel hoog ingezet wordt op 8,3% in de winstgroei van bedrijven, die uit de energiesector uitgezonderd. De omzet moet in 2016 met gemiddeld 4,4% omhoog!
Inkoop aandelen
Een tweede factor van belang vormen de talrijke programma’s voor inkoop van eigen aandelen. Dat is al jaren een continue proces van belang met uitzondering van de maand voorafgaand aan de bekendmaking van de cijfers. Dankzij die programma’s vinden koersen een stabiele steun met als enige uitzondering de genoemde maand. Dan willen er nog weleens onverwachte dingen gebeuren. Dit zijn uiteraard allemaal algemeenheden. En die programma’s winnen nog steeds aan populariteit. Volgens Capital Economics is er in 2015 waarschijnlijk voor een bedrag van $868 miljard eigen aandelen opgekocht.
En toch staan beide factoren niet garant voor succes. Dat bewees het eerder genoemde Alcoa. Het kwam met cijfers die de consensus versloegen en het heeft een programma voor inkoop eigen aandelen ter waarde van luttele miljarden dollars en toch ging de koers na het bekend worden van de cijfers met 9% onderuit. Alcoa verslikte zich in een derde factor van eminent belang en dat is de guidance. Die zag er niet goed en dus lieten beleggers het aandeel vallen. Niet alles laat zich sturen door getructe ceo ’s, zo blijkt ook nu weer! Het wordt met andere woorden ook dit keer weer spannend. Het is weer afwachten wat de ceo ‘s weer te vertellen hebben en hoeveel geld ze bereid zijn te doneren om de beurskoers te steunen. Pas dan kunnen we vaststellen of de berenmarkt dit keer wel is gearriveerd!
Cor Wijtvliet
Hoofdredacteur Beurshalte.nl
Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!