Waar blijven de grote goudvondsten?

Het is inmiddels een tijdje geleden dat ik mijn column heb geschreven. Zoals eerder vermeld laten mijn operationele werkzaamheden het niet altijd toe om deze column wekelijks te schrijven. Maar wat gebeurt er momenteel veel in de wereld, veel meer nog dan wat er in de grote kranten en op het journaal wordt gerapporteerd. Ik blijf dit nieuws de komende maanden met u delen.

Vandaag wil ik met u gaan kijken naar het wereldwijde aanbod van goud, omdat de ontwikkeling van vraag en aanbod van groot belang is voor de toekomstige prijsvorming van het edelmetaal.

In 1884 vond een Zuid-Afrikaanse boer een klomp goud in een gebied met de naam ‘Witwatersrand’. Het bleek een gebied te zijn met de grootste goudvoorraad ooit gevonden. Ongeveer 40% van de gehele goudvoorraad ter wereld komt hier vandaan. Hierdoor werd Johannesburg één van de grootste steden van Zuid-Afrika. Nog steeds wordt in dit gebied gemijnd, maar lang niet zoveel meer als vroeger. Dat is ook de reden dat er binnenkort weer een mijn wordt gesloten. Hetzelfde geldt overigens voor veel andere mijnen in de wereld, want al het goud dat redelijk makkelijk te mijnen was is inmiddels gedolven.

Steeds minder goud gevonden

Het grote probleem van de goudmijnsector is dat er vrijwel geen nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Of men vindt het goud op plekken waar het naar boven halen vrijwel onmogelijk en daardoor zeer kostbaar is. De topman van een groot mijnbedrijf verwoordde de situatie als volgt:

“If you look back to the 70s, 80s and 90s, in every one of those decades, the industry found at least one 50+ million-ounce gold deposit, at least ten 30+ million ounce deposits, and countless 5 to 10 million ounce deposits.

But if you look at the last 15 years, we found no 50-million-ounce deposit, no 30 million ounce deposit and only very few 15 million ounce deposits.
So where are those great big deposits we found in the past? How are they going to be replaced? We don’t know.”

Een ander probleem is dat er de laatste jaren niet veel meer geïnvesteerd wordt in exploratie van nieuwe reserves. In 2016 lag de exploratie zelfs op een langjarig dieptepunt. Dit komt omdat de koers van goud de laatste jaren maar mondjesmaat beweegt. Hierdoor wordt het steeds minder interessant om goud uit de grond te halen, want de kostprijs wordt steeds hoger nu het niet edelmetaal meer zomaar voor het oprapen ligt. Dit geldt overigens ook voor zilver, misschien nog wel in een extremere vorm.

Nieuwe ontdekkingen afgezet tegen investeringen (Bron: World Gold Council)

Amerikaanse 10-jaars rente

Kortgeleden heeft de yield op een 10-jaars staatsobligatie van de VS de belangrijke grens van 3% overschreden. In eerdere columns heb ik al geschreven hoe belangrijk deze grens is. Ook de prijs van olie is de laatste tijd flink gestegen. Dit gaat binnenkort zorgen voor een hogere inflatie en dat kan ook een flinke toename van de vraag naar en de prijs van goud betekenen.

Hierdoor gaan grote mijnbouwbedrijven op zoek naar nieuwe interessante projecten. Maar zoals u hierboven heeft gelezen, deze nieuwe projecten zijn er vrijwel niet. Dus de vraag stijgt, terwijl het nieuwe aanbod van goud niet meer toeneemt. U hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen wat dat zal betekenen…

Tevens zijn edelmetalen één van de weinige beleggingen die momenteel niet op een langjarig hoogtepunt staat. Naar mijn mening gaat alles in cycli. Zoals een bekende belegger ooit schreef: ‘Kopen als niemand ernaar kijkt, verkopen als iedereen het erover heeft.’

Overigens is dit absoluut geen advies om junior goudmijnen aan te kopen. Alleen specialisten verdienen hier geld mee. Zoals gezegd in onderstaande quote: “They’re great and taking YOUR money and THEIR dream, and turning it into THEIR money and YOUR dream.”

Sander Noordhof

Deze column van Sander Noordhof verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.