Wat brengt 2018?

Dit is alweer mijn laatste stukje van het jaar 2017. Wat is het een bewogen jaar geweest! Begin 2017 zijn we verhuisd naar onze nieuwe locatie tegenover het AZ-stadion in Alkmaar. Dat is een perfecte beslissing geweest en u heeft ons in groten getale bezocht dit jaar. Ook in 2018 bent u van harte welkom! Ook als u een keer oriënterend zou willen praten met mij of één van mijn collega’s. U kunt natuurlijk ook altijd telefonisch contact met ons opnemen.

Inmiddels is duidelijk dat onze omzet hoger zal uitkomen dan in 2016. Aangezien de markt voor fysieke edelmetalen (niet te verwarren met de futures markt, deze is vele malen groter en bepaalt de goudkoers…) in 2017 ver is achtergebleven ten opzichte van 2016, kunnen wij hier niet ontevreden over zijn. Het is duidelijk gebleken dat wij een grote groep trouwe klanten hebben en daar zijn wij erg blij mee. Ook het aantal inschrijvingen voor deze nieuwsbrief is dit jaar exponentieel gestegen.

Ontwikkeling goudprijs

In 2017 heeft de duurdere euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar helaas gezorgd voor een daling van de goudkoers met 3% sinds het begin van dit jaar. In Amerikaanse dollars is de goudkoers met 10% gestegen. Zilver is dit jaar in euro 11% goedkoper geworden en ongeveer met 2% gestegen in dollars.

Er is mij veel gevraagd wat ik in het algemeen verwacht voor 2018. Nu heb ik natuurlijk geen glazen bol, maar vind ik het wereldwijde optimisme over de staat van de economie (i.c.m. met de stand van de financiële markten) heel erg gevaarlijk. Deze groei is namelijk volledig op het conto te schrijven van het aangaan van nog meer schulden. Geen structurele verbeteringen dus, integendeel. 2018 lijkt ook het jaar te worden waarin centrale banken wereldwijd de steunmaatregelen  afbouwen en de rente verder zullen verhogen (deze verkrapping door centrale banken gebeurde ook net voor het begin van de ‘Grote Depressie’ eind jaren ’20 van de vorige eeuw).

Volgens mij zal dan het fundament onder de hogere koersen worden weggehaald. Mijn mening is dus dat er grote problemen aan de oppervlakte gaan komen door deze hogere rente. Sterker nog, ik houd mijn hart vast! Overigens zijn we natuurlijk nog lang niet op de stand van 4%, de gemiddelde hoogte van de rente de afgelopen tientallen jaren. We zullen het gaan zien.

Als laatste wil ik u allemaal bedanken voor de steun van het afgelopen jaar. Wat heb ik een flink aantal leuke, interessante gesprekken gevoerd het afgelopen jaar. Ik sta elke keer weer versteld van de aanwezige kennis bij onze klanten. Zeer leerzaam. Allemaal prettige feestdagen gewenst en hopelijk weer tot ziens in 2018!

Sander Noordhof

Deze column van Sander Noordhof verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.