Wat moet een mens met z’n geld?

Wat is het momenteel toch een vreemde situatie voor mensen met eigen vermogen, of dit nu heel veel of een beetje is. Hoe kun je dit nu met een enigszins aanvaardbare risico-rendement verhouding beheren? Het lijkt of iedereen die ik spreek hiermee worstelt. En ook ik kan het u helaas niet met zekerheid zeggen. Laten we eerst de mogelijkheden kort bekijken.

Spaargeld?

Sparen is voor velen geen interessante optie, omdat de rente zo laag staat. Tevens maken spaarders zich zorgen of het geld bij een bank wel veilig is. Je hoort mensen vaak zeggen dat je dit tot €100.000 kunt doen, omdat dat bedrag ‘gegarandeerd’ zou zijn. Ik heb in een eerdere column reeds aangegeven dat deze garantie bij een faillissement van een middelgrote bank ergens in Europa op losse schroeven zal komen te staan. Dus nog een zorg erbij!

Tevens heeft de oud-minister Zalm natuurlijk een vooruitziende blik gehad toen hij het forfaitair rendement naar 4% bracht, dit was precies op het hoogtepunt de rente.

Zoals ik in een eerdere column al opmerkte is de rente op staatsobligaties aan het stijgen. Dit betekent dat de enorme schulden, als de rentestijging doorzet, steeds minder beheersbaar zullen worden. En laat uw spaargeld voor een flink deel door uw bank in staatsobligaties belegd zijn, de waardering hiervan daalt bij een stijgende rente.

Hetzelfde geldt overigens voor uw pensioen, hierover later meer. Kort gezegd; de geïnformeerde onder u weten dat er sinds de crisis van 2008 niks aan de oorzaak van de crisis gedaan, namelijk teveel schulden. Dit maakt het risico bij een volgende crisis nog veel groter. En we (lees: banken) komen nog steeds in de moeilijkheden als een piepklein landje als Griekenland in de problemen komt. Ik houd mijn hart vast als een land als Spanje weer in de problemen komt…

Vastgoed?

Beleggen in onroerend goed is natuurlijk een optie. Ik hoor en lees echter verhalen dat een makelaar op de Nederlandse woningmarkt ongeveer twee minuten de tijd heeft per bezichtiging, omdat er binnen één uur nog twintig andere zijn ingepland. Dan kun je concluderen dat we in ieder geval niet op een bodem in de huizenmarkt zitten.

Naar mijn mening worden de huizenprijzen in de toekomst voor een groot deel bepaald door de toekomstige leencapaciteit van de kopers. Aangezien de rente nu ongeveer op het laagste niveau in 5.000 jaar staat, lijkt me dat hier niet echt veel meer rek in zit. Dat geldt overigens ook voor obligaties. Ik houd mijn hart vast als de rente gaat oplopen. Ik ben me ervan bewust dat ik hier een aantal factoren buiten beschouwing laat, anders zou dit stuk veel te lang worden.

Aandelen?

Beleggen in aandelen lijkt ook erg risicovol. De huidige waarderingen zijn te vergelijken met de hoogtepunten van beurzen eind jaren ’20 van de vorige eeuw en van begin deze eeuw. In het verleden heb ik daar ook al vaker over geschreven, maar ben nog steeds van mening dat aandelen in ieder geval niet goedkoop zijn.

Natuurlijk kunnen de aandelenkoersen nog verder stijgen, maar welk risico loopt u ondertussen? De daling van vorige week maakte velen al erg nerveus. Misschien stijgen de koersen nog veel verder door, maar dat zou ook kunnen betekenen dat er iets heel erg misgaat binnen ons financiële systeem, bijvoorbeeld bij een zeer sterke stijging van de rente. Geld uit obligaties – deze markt is vele malen groter dan die van aandelen – gaat dan naar de minst slechte optie. Aandelen als nieuwe veilige haven.. Volgt u het nog?

Everything bubble

Kort gezegd bevinden we ons in een zogenaamde ‘Everything bubble’. Alles lijkt doorgeslagen momenteel. Niet zoals vroeger, toen het meestal beperkt bleef tot één sector. Ik raad u dan ook aan om uw hoofd koel te houden en een zogenaamde helikopterview te behouden, hoe moeilijk dit in de praktijk ook zal zijn.

Ik verbaas me erover dat we hier in Nederland (en de rest van de wereld) vrijwel niet over praten. Alleen al binnen de politiek. Maar ook de media schrijven maar mondjesmaat over uitdagingen die ons in de toekomst te wachten staan. Veel mensen vinden financiële zaken maar saai en dit wordt door onze maatschappij versterkt. We kijken liever naar bijvoorbeeld sociale media of sport. Maar neemt u van mij aan, de uitslag van Real Madrid tegen Paris Saint-Germain heeft een stuk minder invloed op uw leven dan de huidige financiële toestand.

En waarom hoor en lees ik niets over demografische factoren die van invloed zijn op onze toekomst. En op onze pensioenen. Ik heb er vroeger over geleerd op school en het is een zeer belangrijk vraagstuk dat stelselmatig wordt genegeerd. Totdat het te laat is. De situatie ziet er – een paar uitzonderingen daargelaten – wereldwijd namelijk helemaal niet goed uit. Een land als Japan, maar ook Europa, gaat hier onherroepelijk mee te maken krijgen. Dat is dat er straks relatief gezien steeds meer ouderen zijn in verhouding tot de jonge beroepsbevolking. Het is de vraag hoe we die trend kunnen combineren met onze verzorgingsstaat. Valt het wel te combineren?

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zou je zeggen. Maar onze media schrijven en praten veel liever over Gordon en zijn zoveelste stukgelopen relatie, Ronaldo en transgenders. Ik wil u vragen om eens een keer met een kritisch oog uw krant te lezen of naar het journaal te kijken. Welke onderwerpen die worden aangesneden doen er nu écht toe?

Sander Noordhof

Deze column van Sander Noordhof verscheen eerder op GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar contact@goudstandaard.com.