De verkiezingen zijn weer achter de rug. Persoonlijk ben ik hier blij mee. Ik was wel klaar met alle gesprekken die ik hierover heb gehad in mijn omgeving. Helaas gingen deze nooit over de inhoud, maar meer over de vorm. Ik vond dat er hoofdzakelijk werd gepraat over de lijsttrekkers: “Ik stem niet op Henk Krol, want die verspreekt zich zo vaak” of “Jesse Klaver heeft van die lieve, betrouwbare ogen”. Verkiezingen lijken elke keer meer een soort tv-programma als The Voice. Ik hoop dat er nu snel een regering gevormd kan worden met daadkracht, al lijkt me dat lastig als GroenLinks met de VVD gaat regeren.
We zullen zien hoe snel verkiezingsbeloften de komende tijd zullen sneuvelen. Verder neem ik aan dat Rutte inmiddels een paar bosjes bloemen naar Istanboel heeft gestuurd, want dat heeft hem natuurlijk enorm geholpen met zijn verkiezingsoverwinning van -8 zetels. De tijd zal leren of er écht wat zal veranderen aan het beleid t.o.v. de afgelopen kabinetten.
Renteverhoging
Afgelopen week verhoogde de Federal Reserve de rente met een kwart procent, geheel conform de verwachtingen. En opnieuw zagen we wat we in het verleden al meerdere malen gezien hebben, namelijk dat de prijzen van edelmetalen flink stegen nadat de renteverhoging wereldkundig werd gemaakt. Laten we hopen dat deze trend zich de komende tijd voortzet.
De renteverhoging van deze week werd ingegeven door betere economische cijfers uit de VS en de oplopende inflatie. Maar dit beleid van renteverhogingen door de Fed kan snel roet in het eten gooien in het verhaal van economische groei, want in een situatie van excessieve schuld heeft een bescheiden ‘verkrapping’ in het monetaire beleid meteen een heel diepgaand negatief effect op de economie. Dit betreft niet alleen de Amerikaanse economie, maar ook de wereldwijde economie. Bedrijven hebben wereldwijd immers geleend in dollars.
Internationaal zal deze renteverhoging dus niet met gejuich ontvangen worden. Een groot gedeelte van de schuld moet regelmatig verlengd worden, al is maar om de rentelasten te financieren. De speelruimte voor een centrale bank om bij een dergelijke stand van zaken de rente te ‘normaliseren’ is uiterst gering. Zodra blijkt dat de Fed en de regering Trump op dit gebied de degens zullen gaan kruisen, moet men rekening houden met een ingreep van president Trump. Hij heeft immers plannen om de belastingen flink te verlagen en veel te investeren in bijvoorbeeld de infrastructuur. Hiervoor zal hij veel moeten gaan lenen, terwijl de VS momenteel al een enorm begrotingstekort hebben. Een hogere rente zal Trump hierbij zeker niet helpen!
Inflatie loopt op
De toenemende zorgen over hogere inflatie zijn begrijpelijk. Toch is het van groot belang om niet tot een overhaast oordeel te komen. De enorme inflatoire verwachtingen als gevolg van de super-stimulering (QE) sinds 2009, met de daaropvolgende laagste economische groei in zeventig jaar, liggen nog vers in het geheugen. We weten allemaal hoe dit afgelopen is. De wereldeconomie verschilt in de praktijk immers niet veel van een supertanker, die maar heel langzaam van koers kan veranderen. Er zijn talloze redenen, zoals een hogere dollar, monetaire verkrapping en mogelijk lagere olieprijzen, om juist aan te nemen dat de prijsinflatie en rente tijdens de tweede helft van 2017 weer zullen dalen. We zullen het de komende maanden gaan zien!
Als laatste wilde ik afsluiten met een quote van een zeer ervaren belegger:
De edele metalen moet men beschouwen als schilderijen van Rembrandt, als wegleggertjes, die soms uit de mode geraken, maar nooit mogen worden verkocht, ongeacht de prijs. “Remember the GOLDEN RULE: whoever has the GOLD, makes the rules.” Wat kennelijk solide is voor de gemiddelde centrale bank, moet ook solide zijn voor de gemiddelde belegger.
Sander Noordhof
Reageren? Stuur een mail naar [email protected]
Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen weekend op Goudstandaard. Goudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal. Wilt u meer informatie over beleggen in edelmetalen? Bel ons op +31(0)88 46 88 488 of mail naar [email protected].