De afgelopen weken zagen we intraday behoorlijke ritten omhoog en omlaag. Veelal bewegingen die gedreven werden door zogenaamde ‘events’: economische cijferpublicaties, de Oekraïne-perikelen en dergelijke. De daarop volgende reacties van euforie of paniek maakten dat koersen intraday heel veel deden, maar dat de indices op het eind van februari op nagenoeg hetzelfde niveau zaten als begin januari. Er zijn dus per saldo trendloze weken voorbij gegaan waarin traders in de dag toch behoorlijke ritten kon meemaken.
Op die felle intraday bewegingen kan soms gehandeld worden, maar vaak schudden ze de boel zo onvoorspelbaar op dat je echt alleen de op en top kansen moet nemen: de zogenaamde high probability trades. En juist dat is nou zo lastig, het betekent namelijk dat je vaak op je handen moet blijven zitten terwijl de koersen alle kanten op gaan. Je ziet dan allemaal ritten voorbij komen waarvan je wel had kunnen profiteren (denk je). Op zulke momenten gaan mentale aspecten bij een trader een belangrijke rol spelen, je moet je inhouden en niet ten onder gaan aan hebzucht. Als je dat wel doet ga je fouten maken en precies de dingen doen die je niet moet doen. Onderstaand heb ik 6 punten genoteerd waaraan een trader kan herkennen of hij te hebzuchtig is geworden en zichzelf moet terugfluiten.
1 . Je merkt dat je de regels niet exact toepast en dat is bij daytrading het laatste wat je wil. De winstmarges zijn vaak gebaseerd zijn op kleinere bewegingen en juist dan is het precies nakomen van handelsregels zeer belangrijk.
2 . Als je terug gaat kijken in grafieken zie je altijd allemaal winstmogelijkheden, het lijkt heel makkelijk om die in het vervolg ook zo uit te voeren. Je laat het hoofd op hol brengen en ziet vervolgens overal kansen.
3 . Kort na het openen van een positie zie je een koersdoel dat veel beter is dan hetgeen je eigenlijk voor ogen had, ook al is er geen enkele rechtvaardiging voor dat doel. Je laat je oorspronkelijke koersdoel voorbij gaan en hoopt op meer, maar uiteindelijk krijg je meestal minder.
4 . Je reconstrueert en evalueert je trades niet meer. Je hebt nog enkel oog voor het geld (winst of verlies), maar hebt geen idee van de ratio’s die je als trader bij moet houden (hitratio, winst/verliesratio, aantal trades e.d.).
5 . Het plaatsen van goed doordachte limit-orders wordt gewijzigd in het plaatsen van market-orders. Market-orders geven je de mogelijkheid om heel snel onvoorbereid en ad-hoc te kopen.
6 . Je begint te ‘over’traden. Normaal gesproken doe je gemiddeld 3 trades per dag doet en je gaat er nu 6 doen. Als je dit soort gedrag constateert kun je er donder op zeggen dat je je regels uit het oog bent verloren.
Kortom: blijf jezelf als trader altijd kritisch benaderen en vraag je iedere keer af of je nog wel voldoet aan alles wat je met jezelf hebt afgesproken. Alleen dan kun je consequent blijven presteren.
Patrick Koopman is een professionele trader die jarenlange ervaring heeft op de future markten en werkt op basis van technische analyse.
‘Gelijk krijgen over de koersrichting op termijn is mooi, maar nú geld verdienen met de bewegingen van vandaag is waar het om gaat.’
Een gedachte over “Zes punten om hebzucht te herkennen”
Net als poker dus 🙂