De Australische dollar moet nog veel verder verzwakken

Op dinsdag 30 juli jl. hield de Gouverneur van de Reserve Bank of Australia (RBA) een toespraak, waarin hij duidelijk maakte dat een renteverlaging onvermijdelijk was. In reactie op deze toespraak dook de waarde van Australische dollar (aussie) onder $ 0,89. Vooral de exportsector was gelukkig met de toespraak en zeker met de verdere daling van de aussie. Deze sector heeft het de laatste jaren moeilijk gehad met de dure lokale munt.

Waardestijging

De Australische dollar ( Aussie) was zo in waarde gestegen, omdat Australië in de afgelopen decennia steeds nauwere banden met China heeft opgebouwd. Het land was de grootste leverancier van commodities. Australië zag de waarde van de export in de afgelopen vijf jaar verviervoudigen. Hoe groot het belang van China is, bewijst de RBA. Die heeft een kantoor in Beijing gevestigd puur en alleen om de economie van het land te bestuderen. De ervaring heeft geleerd, dat de Chinese economische data zachtjes gezegd niet helemaal betrouwbaar zijn. Op basis van die uitkomsten kan de RBA geen monetair beleid uit stippelen. Ze doen hun werk blijkbaar goed, want bijvoorbeeld de strategen van het Amerikaanse Citigroup baseren hun werk over China op Australische data.

Supercycle

Dankzij de immer stijgende export is de Australische dollar in de afgelopen jaren voortdurend in waarde gestegen. Dat was geen probleem voor de sector Mijnbouw, die ten volle profiteerde van de honger van China naar bijvoorbeeld ijzererts. Het pakte wel verkeerd uit voor sectoren buiten de mijnbouw, die op de wereldmarkt moesten concurreren. Die kwamen steeds verder in de verdrukking.

Dat was niet echt een probleem zolang het land profiteerde van de zogeheten commodity supercycle. In de loop van 2012 werd steeds duidelijker, dat die supercycle begon te vertragen. Die vertraging had tot gevolg, dat de export begon te haperen en dat de investeringen in de Australische mijnbouwsector omlaag gingen met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid.

De Australische regering reageerde op de klassieke manier op de groei- en investeringsvertraging. In november van 2012 besloot de RBA de rente te gaan verlagen om overige, overigens noodlijdende sectoren in de economie een steuntje in de rug te geven. Die moeten immers de terugval van groei in de mijnbouw sectoren compenseren.

Renteverlaging

Tussen november 2012 en augustus 2013 is de rente in totaal met 2% verlaagd naar een niveau van 2,5%. De laatste verlaging vond plaats op 2 augustus. Bij die gelegenheid moest de gouverneur van de RBA ook de verwachtingen voor de economische groei omlaag bijstellen naar 2,25%. Ter verklaring voor de vertraging wees hij op de onzekere economische ontwikkelingen in China en India. Beide landen zijn van levensbelang voor de economie van Australië. Hij wees er tegelijkertijd op, dat economische trends in het binnenland ook bijdragen aan de groeivertraging. De investeringen in de mijnbouw kalven steeds verder af. Alles bijeen zal dat de werkloosheid laten groeien. Dat is slecht nieuws voor een regering die in een stembusstrijd gewikkeld is. Op 6 september aanstaande zijn de verkiezingen.

Stijging

In een eerste reactie op de renteverlaging steeg de Australische dollar. Dat had echter weinig te maken met het besluit zelf, als wel met het vrijkomen van positieve economische data uit China. De export en import lieten weer groei zien en ook de industrie liet weer een productiestijging zien. De grote vraag blijft of hier de wens de vader van de gedachte is. Bij Citigroup en Bank of America Merrill Lynch hebben ze zo hun twijfels over het herstel in China. Ze wijzen daarbij op beslissingen van bedrijven als BHP Biliton, Glencore Xstrata en Woolside Petroleum. Die bedrijven zijn zeer afhankelijk van de Chinese markt en hebben recentelijk besloten grote investeringen uit te stellen of zelfs af te stellen. Blijkbaar kijken ze naar een andere werkelijkheid dan de officiële Chinese statistiek.

Daling

Als de bankiers en de mijnbouwers gelijk hebben, dan zal de stijging van de Aussie van korte duur zijn en weer omslaan in een daling. Dat zal zeker het geval zijn als de RBA onverhoopt mocht besluiten tot een verdere renteverlaging. De laatste economische cijfers wijzen op een verdieping van het economisch leed in het land. Als dan bovendien de Amerikaanse centrale bank, de Fed, mocht besluiten monetair te gaan afbouwen, dan betekent dat verder terreinverlies voor de Aussie. De US dollar zal door de afbouw verder in waarde stijgen. Volgens Citibank zal de Australische dollar zeker tot een niveau van 0,85 in de US dollar moeten dalen voordat internationale beleggers weer groen licht voor de Australische economie geven. De bank laat in het midden of dit niveau nog dit jaar bereikt wordt of in de loop van 2014. De bankiers van Credit Suisse zijn wat dat betreft duidelijker. Ze delen de analyses van banken als Citigroup en Merrill Lynch, maar verwachten dat de daling zal aanhouden tot 0,75 in de dollar. Dat niveau wordt echter pas bereikt in de loop van 2014.

Cor Wijtvliet

>> Wilt u de dagelijkse column van Cor Wijtvliet zonder een dag vertraging ontvangen? Klik hier om u aan te melden voor de gratis Wijtvliets Investment Insider nieuwsbrief! <<

 

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *