Het heeft lang geduurd, maar zelfs de meest verstokte voorstander kan er niet omheen. Het gouden tijdperk van beleggen in de zogeheten Opkomende Markten is voorbij. Dat wil weer niet zeggen, dat het tijdperk van groei voor deze landen voorbij is en al evenmin dat er in deze landen geen mooie rendementen meer zijn te behalen. Het is alleen niet meer mogelijk om al deze landen onder een en dezelfde noemer te stoppen.
Fundament
Wat is er precies aan de hand? Het komt erop neer, dat het fundament waarop de mythe van de Opkomende Markten is gebouwd, niet langer valide is. Het verhaal wil, dat de Opkomende Markten hun groei te danken hadden aan export. Daardoor groeiden er overschotten op de Lopende Rekening. Dat mondde weer uit in de accumulatie van vreemde valuta’s en uiteindelijk in een explosie van binnenlandse kredietverlening. Maar die mooie gang van zaken is niet meer. Langdurige en felle protesten in Turkije en Brazilië vormen het bewijs, dat de groei van de economie niet langer parallel loopt aan de wensen en verlangens van de bevolking.
Figuur 1 Gouden eeuw is voorbij
Underperformance
De groeiende sociale onlusten in verschillende landen zijn niet het enige bewijs van het einde van het sprookje. Aandelenbeurzen laten een onverbiddelijk bewijs zien. Aandelen in de Opkomende Markten laten al 18 maanden een underperformance zien. Dat is te beschouwen als een aanwijzing, dat er in de wereldeconomie een herschikking plaatsvindt ten faveure van de ontwikkelde economieën. De cijfers onderschrijven de heroriëntatie. Tussen 2002 en 2007 won de MSCI Emerging Markets Index 320% tegen de MSCI World Index 67%. Daarna is het geleidelijk bergafwaarts gegaan. Tussen 2007 en 2011 verloren effecten van Opkomende Markten 10% aan waarde. Wereldwijd verloren aandelen echter 20% aan waarde in dezelfde periode. Daarna is het verval versneld, ondanks de toestroom van goedkope liquiditeiten uit vooral de VS en bedraagt nu al weer 20%. De wereldwijde aandelen hebben echter sinds 2011 een stijging van 12% laten zien.
Factoren
Het ziet er niet naar uit, dat aan deze daling spoedig een einde komt. Het tempo van groei blijft voorlopig teruglopen. Bovendien heeft zich een nieuwe waarheid aangediend. Het geloof dat de groei te danken is aan de strenge macro-economische top-down aanpak taant. Is de groei in Brazilië van de afgelopen 15 jaar louter en alleen te danken geweest aan een verstandig en betrouwbaar overheidsbeleid of spelen er nog andere factoren een rol. Geleidelijk aan dringt het besef door dat de overstelpende toevloed van goedkoop geld en de commodity supercycle misschien nog wel belangrijker waren voor de groei van Brazilië.
Kieskeurig
De tijd is derhalve voorbij, dat de belegger blind kon varen op het thema Opkomende Markten. Die gaan meer en meer normaliseren. Dat betekent dat beleggers teleurgesteld kunnen raken in sommige landen. Het gaat echter veel te ver om de Opkomende Markten simpelweg af te schrijven als beleggingsklasse. De belegger moet alleen kieskeuriger worden. Dat is echter een wetmatigheid die overal en altijd waar is! Zo doen small caps, die zich richten op de thuismarkt, het beter dan de large caps, die werken voor de wereldmarkt. Een land als de Filippijnen kent een hogere waardering en is dus duurder om in te beleggen dan bijvoorbeeld Peru of het snelgroeiende Mexico.
Die noodzakelijke selectiviteit kan en mag echter niet verhullen, dat ook voor de komende jaren de Opkomende Markten beleggers nog veel te bieden hebben. Het is echter geen vanzelfsprekendheid meer!
Cor Wijtvliet
>> Wilt u de dagelijkse column van Cor Wijtvliet zonder een dag vertraging ontvangen? Klik hier om u aan te melden voor de gratis Wijtvliets Investment Insider nieuwsbrief! <<
2 gedachten over “Gouden eeuw Opkomende Markten voorlopig voorbij”
Mee eens en China gaat volgens mij een harde landig maken mvg Marcel
Aanvulling;sommige steden China zijn al failliet ala Detroit mvg Marcel