Crypto en belasting

Iedereen heeft wel eens aan handelen gedacht. En wie tegenwoordig aan handelen denkt, denkt aan crypto. Jan en alleman heeft wel een mening over crypto en vooral ook hoe je hier geld mee kunt verdienen. Maar hoe zit het nou eigenlijk met belasting en crypto?

Betaal je belasting over crypto? Hoeveel belasting betaal je op Bitcoin? En hoe werkt dit allemaal? In dit artikel gaan we het over crypto belasting hebben. Alles wat je hier over wilt weten zullen we behandelen. Zodat je geen enkele vraag meer hebt, en precies weet wat je kunt verwachten.

Betaal je belasting op crypto?

Crypto en belasting zijn misschien niet de twee dingen die je snel bij elkaar denkt. Echter, is het wel vrij logisch dat belasting over crypto moet betalen. Het is ten slotte gewoon een vorm van beleggen en in elke andere vorm van beleggen moet je dit ook altijd aangeven.

Het voordeel is natuurlijk wel dat je alleen belasting hoeft te betalen over daadwerkelijke winsten die je hiermee boekt. Mocht je geld verliezen met je investeringen in crypto, dan hoef je hier geen belasting over te betalen. Houdt er wel rekening mee, dat je over deze verliezen ook geen belasting kan terugvragen.

Zorg er dan ook voor dat je je administratie goed op orde hebt, zodat je dit makkelijk in kunt vullen bij de aangifte. Of indien je je aangifte door iemand anders laat doen. Deze persoon het goed in kan voeren.

Bitcoin en belasting

Maar hoe zit het dan met Bitcoin belasting hoor ik je vragen. Voor Bitcoin geldt hetzelfde. Je moet hier gewoon aangifte over doen. Het probleem zit hem echter in de waardering. Bitcoin is zo volatiel dat het moeilijk is om te bepalen hoeveel je Bitcoin nu precies waard zijn. Daarnaast is het ook nog eens moeilijk om voor derde partijen, en daarmee dus ook de overheid, te bepalen hoeveel Bitcoin jij hebt.

Dit maakt Bitcoin en belasting een lastig onderwerp. Ik raad echter wel aan, dat iedereen zijn Bitcoin en andere crypto altijd netjes aangeeft naar waarheid. Indien je dit niet doet en men komt erachter dan zijn er flinke straffen. En dat gunnen we natuurlijk niemand.

Hoe zit het met de overheid?

Voor de overheid is crypto een beetje een probleem. Aan de ene kant zijn ze er heel makkelijk in. Het is een vorm van beleggen en dus gelden dezelfde wetten als beleggen op crypto. Dat gedeelte is vrij makkelijk te begrijpen en uit te voeren zou je denken.

Het grootste verschil tussen traditioneel beleggen en crypto is echter de anonimiteit en de mogelijkheid tot controle. In vele gevallen is het mogelijk om crypto te hebben, zonder dat iemand erachter kan komen hoeveel dit waard is. Door het hoge niveau van privacy die met crypto gepaard gaat, kan de belastingdienst alleen met zekerheid de exchanges belasten. Het grootste nadeel voor de overheid is dat dit bij lange na niet alles is wat er belast zou moeten worden.

Doordat het daarnaast ook niet duidelijk wordt vermeld, en veel mensen simpelweg niet weten of en hoe ze dit moeten aangeven, loopt de belastingdienst ongetwijfeld miljoenen mis. Dit is niet alleen in Nederland een probleem, maar wereldwijd.

Nogmaals, wij raden niemand aan om op deze manier belasting te ontduiken. Mocht er in de toekomst een manier komen om dit toch te kunnen controleren, dan kan de belastingdienst ook met terugwerkende kracht straffen uitdelen. Dat mogen ze tot maximaal 12 jaar na dato doen. Deze straffen zullen dan hetzelfde zijn als belasting ontduiken op dit moment. Dit kan van hoge boetes oplopen tot een aantal jaar celstraf. Dit raden we niemand aan. En zeker niet als je gewoon een manier van investeren zoekt voor je eigen toekomst.

Hoeveel belasting betaal je over crypto?

Hoeveel belasting betaal je precies over crypto? Bekijk onderstaande video!

Belasting betalen over crypto

Maar hoe ga je dan belasting betalen over crypto? Dit doe je hetzelfde als alle andere belasting die in box 3 terug te vinden is. In 2022 is dit 31% over het belastbare inkomen van crypto. Dit lijkt misschien een hoog percentage, maar is in vele gevallen nog altijd minder dan je over je salaris betaald.

Aangezien je de belastingaangifte slechts eenmaal per jaar doet, moet je deze belasting ook eens per jaar betalen. Houdt hier dus rekening mee als je gaat investeren in crypto. Gebruik niet meteen al je winsten, anders kan je nog flink in de problemen komen ook. Afhankelijk van je totale jaarlijkse aangifte zal je de belastingdienst moeten betalen. Dit kan sowieso in een keer indien je alles goed opzij hebt gezet. Indien je dit niet hebt gedaan is het meestal mogelijk om je belasting in delen te betalen. 

Ook met het handelen voor crypto geldt, hoe beter je je administratie bij houdt, des te minder problemen je zult hebben. Indien je een controle krijgt van de belastingdienst, is het altijd goed als je alles kunt laten zien. Zeker op het gebied van crypto zijn er nog een hoop dingen niet helemaal duidelijk, maak dan dus ook altijd een screenshot van de waarde van je crypto op het moment van aangifte doen. Bewaar deze gegevens voor minstens 12 jaar. Dit kan in de toekomst een hoop problemen voorkomen en dan weet je zeker dat je je hier nooit zorgen over hoeft te maken.

 

Vragen over de belastingdienst en crypto

Hoe zit het nou precies met crypto en de belastingdienst? Hieronder hebben we de belangrijkste vragen nog eens samengevat!

Ja, over Bitcoin en andere crypto moet je belasting betalen.

De belastingdienst ziet crypto als een investering en wordt daarom net als andere investeringen belast vanuit box 3.

In je jaarlijkse belastingaangifte, moet je in box 3 de waarde van je crypto aangeven.

Dit is lastig te beantwoorden. Technisch gezien ben je bezig met belasting ontduiken en afhankelijk van de waarde zitten hier gevolgen aan vast. Van boetes tot celstraf. Door de anonimiteit van crypto valt dit echter lastig te controleren.

Nee, momenteel is het niet mogelijk om je belasting met crypto te betalen. Aangezien dit in de politiek ook nog niet behandeld wordt, ziet het er niet naar uit dat dit op korte termijn mogelijk gaat worden.