Een huis kopen met crypto, zo doe je dat

Zo’n dertien jaar geleden werd de eerste bitcointransactie uitgevoerd. De digitale munt bleef de eerste paar jaar nog relatief onbekend, maar vanaf 2013 groeide de bekendheid en het geloof in praktische toepassingen. Hoewel cryptovaluta vandaag de dag nog steeds geen belangrijke vervangers van concentionele valuta zijn, komen er langzaamaan meer mogelijkheden om ermee te betalen. Tesla bijvoorbeeld accepteert sinds vorig jaar bitcoin als betaling bij het kopen van een auto. Daarnaast is het sinds begin 2022 in de VS mogelijk om een woning te kopen met crypto. 

Eerste cryptohypotheek gelanceerd in de VS

Het Amerikaanse fintechbedrijf Milo introduceerde afgelopen maand naar eigen zeggen de eerste cryptohypotheek. Hierbij kunnen mensen een hypotheek krijgen met bitcoins als onderpand. Het volledige aankoopbedrag van een woning in de VS kun op deze manier met een hypotheek gefinancierd worden. De lening in dollars kent een looptijd van dertig jaar en een lage rente. De hypotheeklener kan het hypotheekbedrag tussentijds aflossen in zowel bitcoin als dollars.

Banken en andere kredietverstrekkers houden over het algemeen geen rekening met cryptovermogen. En hierdoor komen cryptobeleggers niet snel in aanmerking voor een hypotheek, terwijl veel wel ook graag willen investeren in onroerend goed. Wil een cryptobelegger onroerend goed kopen, dan moest hij dus crypto’s verkopen. De cryptohypotheekverstrekker speelt daar handig op in. Doordat de bitcoins als onderpand dienen blijft de belegger wel eigenaar ervan, maar kan de waarde wel gebruikt worden voor de financiering van bijvoorbeeld een woning. Het bedrijf streeft ernaar het ook mogelijk te maken andere cryptomunten als onderpand in te zetten.

Komt de cryptohypotheek ook naar Nederland?

Vooralsnog zijn er geen plannen bekend dat dergelijke cryptohypotheken in Nederland geïntroduceerd gaan worden. Hoewel het best eens interessant zou kunnen zijn, zou het ook risico’s en nadelen kennen. Mede vanwege de lage spaarrente kent ons land momenteel een recordaantal beleggers. Hoewel het grotendeels gaat om mensen die beleggen in aandelen, zit het beleggen in crypto flink in de lift. Uit een onderzoek van Kanter bleek onlangs nog dat het aantal cryptobeleggers in 2021 met bijna 600.000 steeg tot een totaal van ruim anderhalf miljoen mensen.De vraag is welk effect de komst van een cryptohypotheek op de woningmarkt in ons land zou (kunnen) hebben. De woningmarkt is momenteel al compleet oververhit. Onder andere vanwege de schaarste, maar ook vanwege de lage hypotheekrente. Beide zaken hebben voor een opdrijving van de prijzen gezorgd. Hoewel de hypotheekrente momenteel historisch gezien nog steeds erg laag is zijn wel al enkele verhogingen doorgevoerd, en zal dit nog vaker voorkomen. Dit maakt de maximale hypotheek van mensen weer lager. Een (eventueel aanvullende) cryptohypotheek zou dan juist weer kunnen zorgen voor een grotere leencapaciteit, waardoor verdere prijsstijgingen niet ondenkbaar zijn.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *