24karaat

Hier treft u alle ingezonden stukken van onze gastschrijver ’24karaat’ op Marketupdate.

24 karaat over daling goudprijs en goudmijnen

De daling van de goudprijs roept veel vragen op. We stelden goudkenner en gastschrijver 24 karaat een aantal vragen over de recente prijsdaling en de malaise in de goudmijnsector. Volgens hem zitten de financiële media ernaast door de daling van goud in verband te brengen met een Lees verder..

24 karaat over geldcreatie: “Koop goud als motie van wantrouwen”

Marketupdate sprak met gastcolumnist 24 karaat over een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt: geldcreatie. De financiële crisis duurt nu al zeven jaar en vooralsnog lijkt er geen sprake te zijn van een krachtig economisch herstel. Na al die jaren van kwakkelen, lage rente en vrijwel geen Lees verder..

24 karaat over Zwitserse franc en besluit ECB

Vorige week verraste de Zwitserse centrale bank de wereld met het besluit om de franc los te laten van de euro. De munt werd daardoor opeens 20% meer waard ten opzichte van de euro. Toch moeten we niet zo heel verbaasd zijn over dit besluit. Dat suggereert goudkenner Lees verder..

Interview: 24 karaat over repatriering Nederlandse goud

Vorige week maakte de Nederlandsche Bank bekend dat ze een deel van de goudvoorraad heeft teruggehaald uit New York. Marketupdate vroeg gastcolumnist en goudkenner 24 karaat wat deze repatriëring betekent en wat voor impact dit nieuws kan hebben op de goudmarkt. 1. Komt deze aankondiging van DNB voor Lees verder..

24 karaat over goud referendum Zwitserland

Eind november mag de Zwitserse bevolking zich uitspreken over het goudbeleid van de Zwitserse centrale bank. Is het een storm in een glas water of staat er echt wat te gebeuren? Als we sommige artikelen op het internet mogen geloven moet Zwitserland bij aanvaarding van het referendum 1.700 ton Lees verder..

De prijsvorming en de stroom van goud

Tot op heden heeft de goudprijs nog nooit volledig gecompenseerd voor 100 jaar aan devaluerende valuta. Daardoor zijn we gaan geloven dat de dollar beter is dan goud, een geloof dat kon groeien dankzij de kunstmatige bevriezing van de goudprijs. Het internationale monetaire systeem op basis van Lees verder..

$100 biljoen schuld…

De Bank of International Settlements heeft becijferd (PDF) dat de wereldwijde schuld sinds het uitbreken van de financiële crisis met meer dan 40% is toegenomen naar $100 biljoen. Deze schuld moet jaarlijks bediend worden met rente. Die rente moet gehaald worden uit een wereldhandel van $ 72 biljoen (GDP). De Lees verder..

Kapitaalstromen

Het zijn de stromen van economisch en financieel kapitaal die aangeven wie op een bepaald moment arm of rijk (welvarend) is. Kapitaal vliegt de wereld over in een zoektocht naar rendement, maar komt uiteindelijk altijd weer terug naar de thuisbasis. Laten we ons richten op één specifiek Lees verder..

De Grote Soepbedeling

Uitkeringen, toelagen, subsidies, voedselbonnen, steun, garantie borgstelling, QE’s, easy cheap money, deficit spending, monetaire expansie, krediet/lening, private & publieke schulden, steun- & reddingsfondsen, manische leverage en derivatisering, monopolisaties, non-falingsbeleid door schuld gedreven politieke economie, financiële repressie…. De hedendaagse tijdsgeest en new normal. Over de voorbije honderd jaar gaat Lees verder..