Beleggers hebben de afgelopen weken goud weggehaald uit Hong Kong en overgebracht naar opslaglocaties in Singapore en Zwitserland. Volgens de Financial Times maken beleggers zich zorgen over de aanhoudende politieke crisis in de stadstaat. China wil haar grip op Hong Kong versterken, maar de lokale bevolking verzet zich daar hevig tegen. Zij gaan al wekenlang de straat op om hun zelfstandige status te verdedigen. Ook werd er bij het vliegveld gedemonstreerd.
Volgens een goudhandelaar in Hong Kong hebben de ongeregeldheden veel impact op de goudmarkt. Beleggers hebben volgens hem al voor miljoenen dollars aan edelmetaal uit de stadstaat weggehaald en overgebracht naar andere locaties. Ook komen er sinds de demonstraties geen nieuwe klanten binnen die hun goud daar willen opslaan.
Beleggers halen hun goud uit Hong Kong
Een van de belangrijkste opslagplaatsen voor goud in Hong Kong zit op de luchthaven. Tussen deze locatie en Singapore vinden regelmatig goudtransporten plaats. Een escalatie van de politieke situatie kan het lastiger maken om goud uit de kluis te halen en naar het buitenland te transporteren. Vermogende Chinezen, die tot voor kort goud kochten in Hong Kong, doen dat nu liever in Singapore. Albert Cheng, hoofd van de Singapore Bullion Market Association, heeft meer verzoeken gekregen van particulieren die goud in Singapore willen kopen.
De doorvoer van goud van de stadstaat naar het Chinese vasteland heeft echter nog geen hinder ondervonden van de politieke onrust in het gebied. Een deel van het goud dat China importeert komt al jaren via Hong Kong het land binnen. Eerder dit jaar viel de Chinese import van goud uit Hong Kong nog bijna stil, maar dat had niet te maken met de politieke crisis. De Chinese centrale bank had de importquota voor het edelmetaal tijdelijk verlaagd om te voorkomen dat teveel dollars het land zouden verlaten. Daardoor bleef het goud langer dan gepland liggen en namen de voorraden in Hong Kong toe.
Volgens Philip Klapwijk, analist bij Precious Metals Insights, is er al langer een verschuiving van vermogen gaande van Hong Kong naar Singapore. De politieke crisis heeft deze trend alleen maar versneld. Kredietbeoordelaars als Moody’s en Fitch hebben de stadstaat onlangs een afwaardering gegeven vanwege de aanhoudende protesten.