Axel Weber: “Centrale banken moeten virtuele munten omarmen”

Centrale banken moeten meer open staan voor de mogelijkheden van virtuele munten, omdat deze een significante bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving. Dat zegt Axel Weber, de voormalig president van de Bundesbank en de huidige topman van de Zwitserse bank UBS, in een interview met de Financial Times. Volgens Weber, die ook eens getipt werd als hoofd van de Europese Centrale Bank, legt de publieke sector teveel de nadruk op de risico’s en gevaren van virtuele munten, terwijl de private sector vooral de kansen ziet. Daardoor lopen centrale banken volgens hem het risico dat ze achterop raken bij deze ontwikkelingen.

In het interview met de Financial Times zegt Weber dat hij zich geen zorgen maakt over de volatiliteit van virtuele munten, maar wel over het gebruik van dit alternatieve betaalmiddel voor criminele activiteiten als witwassen en terrorismefinanciering. Daarom is er volgens hem een grote kans dat deze markt in de toekomst alsnog gereguleerd moet worden.

Centrale banken verdeeld

De Chinese centrale bank heeft plannen om een eigen virtuele munt op basis van blockchain technologie te ontwikkelen, terwijl de Zweedse centrale bank in september een rapport naar buiten bracht waaruit bleek dat er weinig obstakels zijn om een virtuele variant van de Zweedse kroon uit te brengen. De Nederlandse Bank zou zelfs al een functionerende eigen virtuele munt hebben, weliswaar alleen intern voor testdoeleinden.

Ondertussen zijn er ook centrale banken die zeer kritisch zijn over de implementatie van een eigen virtuele munt naast het officiële fiatgeld. Zo vrezen sommige centrale banken dat mensen in tijden van financiële onrust van het fiatgeld naar de virtuele munt zullen vluchten, waardoor bankruns kunnen ontstaan. Volgens Jens Weidmann, opvolger van Axel Weber als president van de Bundesbank, zouden centrale banken daarom beter kunnen investeren in het verder optimaliseren van bestaande betaalsystemen op basis van fiatgeld.

Axel Weber voorziet een geleidelijke evolutie van het geld, waarbij virtuele munten en normaal geld tijdelijke naast elkaar gebruikt zullen worden. Hij merkt op dat de jongere generatie al heel snel overschakelt op nieuwe betaalsystemen, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon. Als centrale banken de technologie van virtuele munten zouden omarmen, dan zouden ze een nieuw betaalsysteem kunnen ontwikkelen dat veel goedkoper is dan contant geld. Vooral in uitgestrekte gebieden waar de bevolkingsdichtheid laag is en men overwegend contant geld gebruikt kan de implementatie van een virtuele munt kostenbesparing opleveren ten opzichte van een systeem met contant geld.

Meer controle op virtuele munten

Wanneer centrale banken zelf een virtuele munt ontwikkelen hebben ze ook de mogelijkheid om het systeem naar hun eigen hand te zetten. Volgens Axel Weber is het met virtuele munten mogelijk gebruikers te identificeren, zodat je bepaalde betalingen kunt blokkeren. Denk aan minderjarigen die alcoholische dranken willen kopen. Het is slechts een van de voorbeelden van wat er mogelijk is met een virtuele munt op basis van blockchain technologie, waarmee alle transacties geregistreerd kunnen worden.

Virtuele munten als Bitcoin worden gezien als een anoniem alternatief voor het fiatgeld van overheden en centrale banken, maar het is de vraag in hoeverre de autoriteiten het gebruik van deze virtuele munten de vrije loop zullen laten. Worden virtuele munten te populair, dan is de kans groot dat overheden en centrale banken de markt meer zullen reguleren en mogelijk zelfs een eigen virtuele munt zullen lanceren.

“Bitcoin is een poging om fiatgeld te vervangen en overheidsregulering te omzeilen. Wanneer Bitcoin een bedreiging vormt zullen ze doen wat nodig is om het de kop in te drukken”, zo verklaarde voormalig Fed-voorzitter Bernanke vorige maand tijdens een conferentie over virtuele munten in Toronto.

Lees ook:

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Axel Weber: “Centrale banken moeten virtuele munten omarmen”

  • Fan van Mises

    Ik ben er wel voorstander van om naast fiat-euro ook virtu-euro (blockchain) te hebben.
    Fiat voor het (internationale) zakenverkeer en de beursgokkers. Virtu voor het
    ‘gewone’ betalingsverkeer en de spaarders. Gescheiden werelden, gescheiden geld. (hebben de Chinezen het nu ook niet op zo’n manier opgezet?)
    Voorwaarden moeten dan wel zijn dat virtu niet zomaar bijgemaakt kan worden, anders is het net zo goed een fiat. En regel het dan zo dat fiat eerst moet worden omgezet in virtu om harde assets = spullen te kunnen kopen. De wisselkoers tussen fiat en virtu moet daarbij vrij zijn, niet hard.
    Ik ben benieuwd of je dan snel gaat zien dat fiat in waarde verminderd t.o.v. virtu.

    Vraag daarna is dan: wie wil er nog fiat?

    Von Mises zou dit vast een aardig experiment vinden. 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo