Bitcoin als een nieuwe vorm van digitaal goud?

Bitcoin wordt vaak met goud vergeleken. In hoeverre is zo’n vergelijking terecht? Goud wordt als een veilige haven beschouwd met een stabiele prijs. Een beschermer tegen inflatie. Het beschermt een spaarder op lange termijn tegen het verlies van koopkracht in fiat geld dat veroorzaakt wordt door de inflatoire geldverruiming programma’s van de centrale banken. Goud is altijd in onze monetaire geschiedenis de eerste keuze geweest voor koopkracht bescherming. Hoe kan Bitcoin als een virtuele munt een gelijkaardige rol spelen? De Bitcoin koers is alles behalve stabiel. Laten we eens dit verder uitwerken en op zijn spits drijven.

Bitcoin imiteert goud!

De prille Bitcoin kapitaalmarkt is in vergelijking met de internationale kapitaalmarkten nog zeer klein met een relatief kleine liquiditeit. Het grootkapitaal staat nog steeds aan de zijlijn. De Bitcoin koers is hierdoor niet stabiel. Het gaat om een onvolwassen emotionele markt van vooral veel jonge onervaren beleggers. Niettemin, de bitcoin prijsontwikkeling verloopt op een ongekend volatiele manier in een opwaartse beweging van de ene hoge bodem naar de andere nieuwe koers record. Ondanks het feit dat de Bitcoin kapitaalmarkt nog zeer speculatief is en vooral gedomineerd wordt door jonge daghandelaren en beleggers, stroomt er elk jaar meer kapitaal in deze snel groeiende markt. De steeds meer toenemende vraag maakt een zeer schaarse cryptocurrency steeds duurder.

Bitcoin moeten net zoals goud gedolven worden

Hier komen we tot het eerste punt waar het ontwerp van Bitcoin is geïnspireerd op de werking van goud. Uiteindelijk kunnen er maar maximaal 21 miljoen bitcoins in omloop zijn. Een groot gedeelte van de bitcoins zijn nog niet in omloop gebracht. Ze worden door een voorgeprogrammeerde deflatoire monetaire politiek in steeds kleiner aantallen in omloop gebracht door een proces van Bitcoin mining. Net zoals met goud moeten bitcoins worden gedolven door het constant inzetten van rekenkracht van gespecialiseerde servers. Bitcoin mining is het proces waarbij nieuwe transactie blokken worden toegevoegd aan het gedistribueerde grootboek van Bitcoin (blokketen). Bovendien ontstaat er een consensus over de staat van de blokketen waarbij alle blokketen kopieën identiek zijn binnen het netwerk.

Op dit moment gaat het om een gigantische globaal verspreide infrastructuur die bezig is om Bitcoins te delven. Hierdoor wordt ook het gehele transactienetwerk beveiligd. De rekenkracht wordt namelijk gebruikt voor het uitvoeren van reken wedstrijdjes op basis van een cryptografisch SHA256 hashcash Proof-of-Work algoritme. Transacties worden hierdoor in transactie blokken gesmolten en voor altijd verankerd in de blokketen. Het bitcoin netwerk wordt hierdoor onkraakbaar en de bitcoins onconfisceerbaar.

Het moge duidelijk zijn dat de werking van Bitcoin goud nabootst en dat bitcoin net zoals goud zeer zeldzaam en duur is om te delven. Een vergelijking met Bitcoin met een goud lijkt op dit moment niet zo voor de hand liggend, maar is zeker correct. Een Bitcoin is onvervreemdbaar eigendom van de eigenaar. Het is een virtueel eigendom en een roerend goed dat in de blokketen vastligt en alleen door de eigenaar kan worden verplaatst naar een andere locatie (bitcoin adres) en eigenaar naar de andere. Hetzelfde geldt voor goud in onze fysieke wereld. Goud in jouw bezit is een onvervreemdbaar zeldzaam roerend goed. Er zitten geen derde partij risico’s aan vast.

Goud heeft daarom ook gediend als een objectief globaal grootboek voor de internationale handel. De gouden standaard is alleen recentelijk afgeschaft door Nixon. Hierdoor werd goud niet meer de uiteindelijke objectieve maatstaf, maar de Amerikaanse Dollar op basis van fluctuerende valuta koersen. Dit experiment is door de verdere exponentiële escalatie van schuldcreatie uit de hand gelopen. Een nieuwe hervorming zal er noodgedwongen aankomen.

Het is goed mogelijk dat de gouden standaard, maar misschien ook een bitcoin standaard een rol gaat spelen bij een hervorming van het financiële systeem. Het is niet ondenkbaar dat we over een aantal jaren niet meer denken in termen van Amerikaanse Dollars, maar Bitcoin en/of Goud als objectieve ijkpunten. Het zal dan gaan om een omwenteling en herwaardering van de manier waarop fiat geld wordt geprijsd op basis van objectieve maatstaven en grootboeken waarbij iedereen inzage heeft.

Een Bitcoin standaard versus een gouden standaard?

Zou een Bitcoin standaard niet volstaan? Een bitcoin standaard heeft een aantal voordelen die een gouden standaard niet heeft. In de eerste plaats, goud veronderstelt derde partijen die onder meer het goud moeten bewaken, bewaren en transporteren. Dit is een moeizaam, duur en langzaam proces. Bovendien bestaat er het risico dat overheden of banken met de goudstaven kunnen knoeien. Er zal een onafhankelijke toezichthouder aan te pas moeten komen om de goudstaven te controleren. Dit is niet het geval bij Bitcoin.

Bitcoin is een alternatief decentraal financieel systeem zonder derde partijen. Een bitcoin kun je eenvoudig en zonder veel kosten verplaatsen van de ene bitcoin adres (van een centrale bank?) naar de andere. Het grootboek, de blokketen, is voor iedereen inzichtelijk. Een transactie kan door geen enkele overheid worden gecensureerd. Een bitcoin is bijna niet te stelen (mits de juiste veiligheidsmaatregelen zijn genomen). Het is onmogelijk dat een Bitcoin kan worden gekopieerd. Niets kan worden gemanipuleerd. Bovendien kunnen veranderingen binnen Bitcoin alleen op basis van een overweldigende meerderheid plaatsvinden. Dit wordt Bitcoin’s community consensus model genoemd. Bitcoin is niet alleen cryptografisch gezien onkraakbaar en onveranderbaar, het heeft zelfs een ingebouwde bescherming tegen menselijke list en nijd! Alleen echt eendracht maakt macht binnen Bitcoin.

Dit maakt een Bitcoin standaard veiliger, goedkoper en makkelijker dan een nieuwe goudstandaard. Een gouden standaard past in het tijdperk van de industriële revolutie, een Bitcoin standaard past beter in dit internettijdperk met de opkomst van het Internet der Dingen (IoT) en artificiële intelligentie.

Dit scenario lijkt misschien speculatief, maar is misschien meer waarschijnlijker dan het op eerste gezicht lijkt. De uitvinding van Bitcoin is een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van de mensheid. Het combineert alles wat we in feite niet begrijpen over geld met datgene wat we niet begrijpen over gedistribueerde computerwetenschappen en cryptografie! Het is een leerervaring. Daarom dat de site de bestebank.org een gratis online Bitcoin cursus heeft uitgebracht. Voor meer informatie: Bitcoin cursus.

Over de auteur:

Luuk Soons schrijft voor Marketupdate met een kritische noot over de wereld van virtuele munten. Cryptogeld in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder combineert volgens hem alles wat we in feite niet goed begrijpen over financiën met datgene we niet begrijpen over gedistribueerde computerwetenschappen en cryptografie. Luuk studeerde filosofie aan de Universiteiten van Leiden en Sorbonne en is afgestudeerd met een Master in East Asian Studies van de Universiteit van Lund. Sinds 2013 schrijft hij over en experimenteert met Bitcoin en andere cryptomunten.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo