Vandaag bestaat Bitcoin tien jaar. Onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto werd toen de Bitcoin whitepaper gepubliceerd. De titel van het document luidde: Bitcoin: A peer-to-peer electronic cash system, en beschrijft in negen pagina’s een gedecentraliseerd alternatief voor het bestaande banksysteem. Bitcoin zorgt ervoor dat iedereen zijn of haar eigen bank kan zijn. Het is dan ook niet gek dat de Bitcoin whitepaper in 2008 werd gepubliceerd. Toen begon de wereldwijde crisis. De economie wankelde en consumenten verloren het vertrouwen in het financiële systeem. Een vruchtbare voedingsbodem voor een nieuwe vorm van geld.
De whitepaper in feiten en cijfers
Inmiddels zijn we tien jaar verder. Welke impact heeft de whitepaper op de wereld en op Nederland?
- Per dag worden er 275.000 bitcoin transacties gedaan. In totaal zijn dat 141.000 bitcoin, ofwel 800 miljoen euro.
- De meeste Nederlandse cryptobezitters zijn mannen tussen de 25-35 jaar uit de randstad.
- Maar 10% van de cryptobezitters is vrouw, zij zijn grotendeels tussen 45-55 jaar.
- De whitepaper is ook verantwoordelijk voor de populariteit van blockchain.
Nakamoto combineert in dit negen pagina’s tellende document verschillende technieken van cryptografen uit de jaren negentig. Voeg je dit samen met modernere peer-to-peer technologie, dan krijg je blockchain. Dat is het transactienetwerk van Bitcoin zoals we dat nu kennen. Overigens wordt het woord blockchain niet één keer genoemd in de whitepaper. Die term is later door de gebruikers bedacht.
Wat brengt de toekomst?
Davy Stevens, oprichter van BTC Direct: “De whitepaper van bitcoin gaat zorgen voor een splitsing tussen geld en staat, net als de ontzuiling van de jaren zestig voor een splitsing zorgde tussen kerk en staat.” De acceptatie van crypto’s kan niet los gezien worden van vertrouwen in fiat geld. Daalt het vertrouwen in de munt (zoals in Venezuela)? Dan stijgt het cryptobezit.
Stevens: “In tegenstelling tot wat veel mensen geloven zijn centrale banken niet de redder in nood in tijden van economische instabiliteit. Over tien jaar kijken we met verbazing terug op de tijd dat we onze economische toekomst in handen van een paar individuen legden.”