“Bitcoin is de nieuwe internetbubbel”

Volgens vermogensbeheerder Mike Novogratz is Bitcoin als een nieuwe internetbubbel, die nog veel potentieel heeft om verder te stijgen. In een interview met Bloomberg zegt hij dat de waarde van Bitcoin en andere virtuele munten eerst nog veel verder zal stijgen, voordat de prijs weer terugzakt naar een realistischer niveau.

Novogratz ziet gelijkenissen tussen de blockchain technologie achter Bitcoin en de internetbubbel van eind jaren negentig. Ook toen waren de verwachting gigantisch, met als gevolg dat veel internetbedrijven extreem overgewaardeerd raakten. Maar uiteindelijk bleek het internet nog veel groter te worden dan we in de jaren negentig hadden voorzien.

Datzelfde scenario ziet Novogratz met de blockchain technologie die op dit moment enorm gehypet wordt. Eerst zullen veel van die virtuele munten waardeloos worden, maar uiteindelijk zal de technologie alleen maar belangrijker worden.

“Bubbels ontstaan in zaken die onze manier van leven fundamenteel veranderen. Denk aan de spoorwegenbubbel, terwijl treinen onze manier van leven fundamenteel veranderd hebben. Ook de internetbubbel veranderde onze manier van leven. Als ik een jaar of tien vooruit kijk, dan zijn er mogelijkheden die je dierlijke instinct aanjagen”, zo verklaarde Novogratz tegenover Bloomberg.

Beleggen in bitcoins

Een bubbel in Bitcoin biedt volgens Novogratz kansen voor beleggers, omdat hij verwacht dat de waardering van verschillende munten eerst nog veel verder zal toenemen. Om daarvan te profiteren lanceert hij een nieuw beleggingsfonds, gevuld met $150 miljoen aan eigen geld en nog eens $350 miljoen aan vermogen dat hij bij beleggers wil ophalen.

Veel grote beleggingsfondsen zijn tot op heden erg afwachtend geweest om te beleggen in virtuele munten, omdat er nog weinig regulering is en omdat de markt nog steeds zeer volatiel is. Eerder deze maand maakte bitcoin een duikeling van bijna $5.000 naar $3.000, nadat China een verbod op de uitgifte van nieuwe virtuele munten bekendmaakte.

Bitcoin of goud?

Beleggen in bitcoin is voor sommige beleggers een alternatief voor goud kopen, omdat de virtuele munt een aantal overeenkomsten heeft met het gele metaal. Voor beide instrumenten geldt dat het aanbod beperkt is en dat het niet bijgedrukt kan worden. Ook kunnen zowel virtuele munten als edelmetalen buiten het financiële systeem om verhandeld worden, zonder tussenkomst van banken.

Toch zijn er ook belangrijke verschillen. De totale marktwaarde van alle virtuele munten is met een kleine $140 miljard nog steeds maar een fractie van de waarde van $7.800 miljard voor al het goud in de wereld. Daardoor is de goudprijs veel stabieler dan de prijs van virtuele munten. Voor speculanten zijn de virtuele munten erg aantrekkelijk, maar voor spaarders is het nog erg risicovol.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.