Bitcoin minen steeds minder rendabel

Het ‘minen’ van Bitcoins wordt steeds minder rendabel, zo schrijft Bloomberg. De prijs van de virtuele munt is de afgelopen maanden sterk gedaald, terwijl het tegelijkertijd moeilijker is geworden nieuwe Bitcoins te vinden. De energiekosten zijn zo hoog geworden dat het bijna niet meer loont om veel geld in de benodigde hardware te investeren.

Nieuwe Bitcoins worden gevonden door krachtige computers ingewikkelde berekeningen uit te laten voeren, een proces dat ‘minen’ genoemd wordt. Door de manier waarop het Bitcoin protocol gebouwd is wordt het steeds moeilijker om nieuwe Bitcoins te ontdekken.

Door de explosieve prijsstijging van Bitcoin (van $12 naar $1.200) werd het opeens erg lucratief om computers aan het werk te zetten. Zo lucratief zelfs dat er een handel ontstond in Bitcoin mining systemen, computers die geoptimaliseerd werden om nieuwe virtuele munten te berekenen.

Sommige mensen hebben veel geld verdiend aan het ‘minen’ van Bitcoins, maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Bloomberg sprak met Mehmet Vatansever, die in februari voor $16.000 aan apparatuur kocht om virtuele munten te ‘minen’. De inkomsten waren niet genoeg om de energierekening te betalen, waarna hij besloot alle hardware via eBay in de verkoop te doen. Het avontuur kostte hem uiteindelijk $6.000.

Dalende inkomsten

Afgelopen week verdienden ‘miners’ gezamenlijk $14,9 miljoen, veel minder dan het wekelijkse gemiddelde van $25,2 miljoen in de weken van december vorig jaar, toen de prijs van Bitcoin richting de $1.000 ging.

Veel speculanten zijn weer uit het ‘mining’ avontuur gestapt, want op eBay zijn inmiddels honderden gebruikte ‘mining’ computers te vinden. Voor kleine spelers is het op dit moment niet meer interessant om Bitcoins te minen, tenzij ze de daarvoor benodigde apparatuur al hebben staan.

Twee grote bedrijven die Bitcoins ‘minen’ weten door schaalvergroting nog wel winst te maken. Dat zijn KnCMiner en Cloud Hashing. KnCMiner opereert vanuit Stockholm en heeft ongeveer 7.000 systemen draaien. Volgens Sam Cole, directeur van het bedrijf, was de energierekening in maart $450.000. Tegenover deze rekening stond een productie van 21.000 bitcoins. Een simpele rekensom leert ons dat hij in maart een miljoenenomzet heeft gedraaid.

Cloud Hashing verkoopt rekencapaciteit aan klanten, in ruil voor een deel van de opbrengst. Dit bedrijf weet met haar serverpark $230.000 tot $260.000 aan Bitcoin per dag te produceren.

De grote spelers die er vroeg bij waren kunnen nog wel een prijsdaling verteren, maar voor de laatkomers is het spel minder interessant geworden. Dat ziet ook CoinTerra, een leverancier van krachtige computers die geoptimaliseerd zijn om Bitcoin te ‘minen’. Dit bedrijf zag de omzet in de afgelopen drie weken met 30% dalen.

Van Bitcoin naar altcoin

Leveranciers van de benodigde hardware zien de trend verschuiven van Bitcoin naar alternatieve coins, zo schrijft Bloomberg. Deze alternatieve munten zijn soms nog wel winstgevend te ‘minen’ , zoals Litecoin. Een nieuwe computer van $3.500 kan $25 aan Litcoin per dag produceren voor $3 aan elektriciteit, terwijl $20 aan Bitcoins maken ongeveer $17 aan stroom kost.