Bitcoin, Ripple en Ethereum hard onderuit

De prijzen van virtuele munten zijn vanmorgen opnieuw hard onderuit gegaan. Bitcoin zakte met 14% tot onder de $12.000, terwijl andere virtuele munten als Ripple en Ethereum zelfs meer dan 20% van hun waarde verloren. Een duidelijke aanwijzing voor deze prijsdaling is er niet, anders dan berichten dat verschillende overheden de handel in virtuele munten aan banden willen leggen of willen reguleren.

De Zuid-Koreaanse minister van Financiën zou in een interview gezegd hebben dat de overheid nog steeds overweegt de handel in de cryptomunten aan banden te leggen. Door deze onzekere situatie zakten de koersen van de cryptomunten naar het laagste niveau in drie weken.

Bitcoin weer onder de $12.000 (Bron: Coindesk)

Virtuele munten opnieuw hard onderuit (Bron: Coinmarketcap)

Ripple

De meest opvallende prijsdaling was die van Ripple (XRP), de virtuele munt die eind vorig jaar een spectaculaire waardestijging liet zien. Werd er begin december nog maar $0,25 voor deze virtuele munt betaald, begin dit jaar was de koers opgelopen tot ongeveer $3,80. Anders dan de meeste andere virtuele munten is Ripple een gecentraliseerd betalingssysteem waar een bedrijf achter zit. Ook is Ripple anders dan de meeste virtuele munten niet te ‘minen’. Er zijn in totaal 100 miljard Ripple munten gecreëerd, waarvan minder dan de helft in circulatie is gebracht.

Ripple profileert zich als een alternatief betaalsysteem voor banken en andere financiële instellingen en timmert aan de weg om de blockchain technologie ingebed te krijgen in het bestaande financiële systeem. Daarvoor ontwikkelde het bedrijf haar eigen xCurrent betaalsysteem. Op de website van Ripple zien we dat verschillende banken en financiële dienstverleners het initiatief ondersteunen, al blijft onduidelijk in welke mate deze bedrijven met Ripple samenwerken.