ECB waarschuwt: “Bitcoin is geen geld”

De ECB vindt Bitcoin maar gevaarlijk en waarschuwt daarom in een kort berichtje op haar website dat de virtuele munt echt niet als een vorm van geld gezien moet worden. De centrale bank schrijft dat virtuele munten online uitgewisseld kunnen worden en dat alle transacties in de blockchain worden bijgehouden, maar dat de cryptomunten om verschillende redenen niet aan de definitie van geld voldoen.

Volgens de centrale bank zijn de cryptomunten geen vorm van geld, omdat er geen centrale autoriteit achter staat, het geen algemeen geaccepteerd betaalmiddel is, gebruikers geen enkele bescherming genieten en omdat het door de grote volatiliteit geen betrouwbare opslag van waarde is.

Om deze redenen ziet de centrale bank Bitcoin en andere virtuele munten slechts als een speculatieve belegging, waarbij het risico bestaat dat je de volledige inleg kwijtraakt. De centrale bank vindt het echter niet haar verantwoordelijkheid om de handel in virtuele munten te verbieden of om regulering toe te passen. Wel voelt ze zich genoodzaakt om mensen te waarschuwen voor de risico’s van deze nieuwe technologie.

ECB waarschuwt voor Bitcoin

Ook Mario Draghi is sceptisch over Bitcoins. In een gesprek voor Debating Europe zei hij daar het volgende over.


Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

8 gedachten over “ECB waarschuwt: “Bitcoin is geen geld”

  • Ben J. Muus

    1. Al mijn geld (wat uitgegeven is door de Staat) wordt maar tot slecht 100k vergoedt. (en de rest van mn geld dan??)
    2. FUD… check maar es xrp vs SEPA… 10 sec. settlement vs 3 dagen…
    3.Indien hack zie 1. + op andere manier geld kwijt (gestolen) is er geen bescherming vd Staat
    4. Ooit es gekeken naar de div. valuta in azie?? #volatiel

    Beantwoorden
  • Poppenkast

    Een onafhankelijke crypto munt zou kunnen slagen met als gedeeltelijke tegenwaarde edelmetalen of vaste activa. Ook dan is sprake van schommelingen, echter met zulke munt(en) kunnen geen landen schulden gemaakt worden. Dus zulke munt is stabieler. Registratie zou in een belasting paradijs moeten plaats vinden. Waarom? Omdat overheden uit corruptie overwegingen/nepotisme/machtsmisbruik e.d. niet te vertrouwen zijn. Streng toezicht, niet van politici of hun vazallen is voorwaarde.

    Beantwoorden
    • Frank Knopers

      Overheden zijn niet altijd te vertrouwen, maar wat is precies een onafhankelijke cryptomunt met een gedeeltelijke tegenwaarde in edelmetalen? Hoe zie je dat precies voor je? Een door goud gedekte crypto munt betekent dat er ergens een voorraad goud moet liggen en dat we maar moeten geloven dat die tegen een bepaalde koers gekoppeld is aan die crypto munt. Ik denk niet dat dat gaat werken.

      Als betaalmiddel en rekenmiddel voldoen de euro’s en dollars die we vandaag hebben, maar het is de geldcreatie waar de problemen ontstaan. Geldontwaarding en financiële bubbels zijn uiteindelijk het gevolg van ruime kredietverlening in een geldsysteem dat van nature instabiel is.

      Er zijn dus zeker tekortkoming aan geld, maar ik heb nog geen antwoord op de vraag hoe we die tekortkomingen kunnen verhelpen zonder andere problemen te introduceren in het geldsysteem. Daarom is voor mij de oplossing om te betalen met euro’s en spaargeld dat ik voor de langere termijn wil sparen om te zetten naar goud.

      Beantwoorden
  • Ben J. Muus

    Alles buiten het financieel stelsel is niet onderhevig aan inflatie, laten we dan zo houden… #storeofvalue

    Beantwoorden
    • Frank Knopers

      De euro is ook maar tot zekere hoogte stabiel. Op korte en middellange termijn kun je er inderdaad ongeveer hetzelfde mee kopen, maar op de lange termijn wordt het steeds minder waard.

      Beantwoorden
    • Frank Knopers

      Als je geld definieert als een algemeen geaccepteerd betaalmiddel, dan zijn euro’s geld en goud en zilver niet. Dat staat los van de vraag of iets waarde heeft. Op lange termijn denk ik dat de waarde van edelmetalen stabieler is dan die van euro’s of andere valuta.

      Beantwoorden
  • Ben J. Muus

    Gelukkig zal de laatste paradigma verschuiving ervoor zorgen dat geld uberhaupt overbodig wordt… Er is immers genoeg voor iedereeen zn behoefte, helaas niet voor iedereen zn hebzucht.. #ascension

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo