De helft van alle Bitcoin in circulatie is in handen van slechts 927 mensen, zo blijkt uit een onderzoek van een Finse ondernemer en Bitcoin-gebruiker Risto Pietilä. Hij maakte zijn berekening aan de hand van de site Bitcoinrichlist.com, een website die een overzicht geeft van de grootste Bitcoin accounts. Dit overzicht is gebaseerd op de blockchain, de keten van alle Bitcoin transacties die binnen het virtuele geldsysteem wordt bijgehouden om de echtheid van alle transacties te controleren.
De berekeningen van Pietilä werden nagelopen en goedgekeurd door Martti Malmi, een Finse programmeur die al in een vroeg stadium betrokken was bij de ontwikkeling van de virtuele munt. Op 3 december was de prijs van de digitale munt ongeveer $1.000 en waren er ongeveer 12 miljoen virtuele munten in omloop. Daarvan was 28,9% in het bezit van slechts 47 personen. De volgende 880 accounts (gerangschikt naar omvang) beschikten gezamenlijk over 21,5% van alle Bitcoins in circulatie. Opgeteld betekent het dat minder dan duizend mensen de helft van alle 12 miljoen Bitcoin in handen hebben. Het derde kwart is in handen van ongeveer 10.000 gebruikers.
Scheve Bitcoin verdeling
Het is een bijzonder scheve verdeling, aangezien er ongeveer een miljoen accounts voor Bitcoin actief zijn. De ongelijkheid binnen dit virtuele geldsysteem is misschien nog wel groter dan de ongelijkheid binnen het ‘fiat’ geldsysteem. Hoe duurzaam en betrouwbaar is de virtuele munt als blijkt dat een handjevol mensen de prijs zo sterk kunnen beïnvloeden? En wie vertrouwt u meer als het gaat om het bewaken van de koopkracht van een munt? Een kleine duizend individuen of toch de commerciële banken en de centrale banken?
Een ander opvallend gegeven: er zijn al 500.000 Bitcoin uit circulatie, als gevolg van mensen die hun wachtwoord kwijt zijn geraakt of die door technisch falen virtueel geld zijn kwijtgeraakt…
Wie bezit de Bitcoins?
Hoe is het vermogen onder alle Bitcoin rekeningen verdeeld?
8 gedachten over “Minder dan duizend mensen bezitten helft Bitcoin”
Een normaal verschijnsel bij een piramidespel.
Herhaalt de geschiedenis zich?
BTC is een mooi voorbeeld van de systemische problemen van een goudstandaard …
http://www.theatlantic.com/business/archive/2013/12/why-bitcoin-will-never-be-a-currency-in-2-charts/282364/
en waarom de Fed is opgericht …
http://neweconomicperspectives.org/2013/12/bitcoin-system-additional-problems.html
maw BTC heeft niets van wat ons huidige monetair systeem wel heeft?
Misschien kan de BTC de rol van de Euro overnemen als er door “austerity” minder dan 21 milj Euro’s overblijven? Plan B(idcoin).
Waarvan akte, maar niets bijzonders lijkt me. Hoe ziet de verdeling eruit met goud / zilver, en andere assets?
Kwestie van tijd. Er is ondertussen een behoorlijke concurrentie tussen hardware-producenten voor mining-doeleinden (de 47 individuals). Na verloop van tijd zal de verdeling meer evenredig worden.
En BTC toont ook aan hoe de Tulpenbubbel is ontstaan!
“… Beide munten zijn echter complementair…”
http://www.beurs.com/2013/12/16/bitcoin-is-niet-de-vijand-van-goud/36781
Zitten we al in het stadium dat we alles gaan geloven?
Een muntsysteem creëren kan echter veel eenvoudiger, bewezen op 6.000 plaatsen in de wereld.
http://www.youtube.com/watch?v=ncR2X712w8w
1. Deze bezitters zullen niet voor eeuwig op de BitCoins blijven zitten. Voor de juiste prijs zullen ook deze BitCoins vrolijk circuleren.
2. Deze bezitters verdienen hun aandeel. Deze mensen waren zeer vroeg actief, hebben zeer veel risico genomen en zijn echte pioniers.
@Jeroen M
Pioniers ja, risico nee.
Het risico is vrijwel evengroot gebleven maar de prijs een stuk hoger!
@Joep
3 Jaar geleden toch flink moeten investeren in Radeon kaarten om enigzins rendabel te kunnen minen. Toen was de coin al helemaal onbekend, onbewezen en experimenteel. Moest alles uit de kast halen om omstanders te overtuigen dat het geen totale verspilling van “echt” geld en electriciteit was.
Nee het was niet makkelijk voor de eerste miners en investeerders.