Minder dan duizend mensen bezitten helft Bitcoin

De helft van alle Bitcoin in circulatie is in handen van slechts 927 mensen, zo blijkt uit een onderzoek van een Finse ondernemer en Bitcoin-gebruiker Risto Pietilä. Hij maakte zijn berekening aan de hand van de site Bitcoinrichlist.com, een website die een overzicht geeft van de grootste Bitcoin accounts. Dit overzicht is gebaseerd op de blockchain, de keten van alle Bitcoin transacties die binnen het virtuele geldsysteem wordt bijgehouden om de echtheid van alle transacties te controleren.

De berekeningen van Pietilä werden nagelopen en goedgekeurd door Martti Malmi, een Finse programmeur die al in een vroeg stadium betrokken was bij de ontwikkeling van de virtuele munt. Op 3 december was de prijs van de digitale munt ongeveer $1.000 en waren er ongeveer 12 miljoen virtuele munten in omloop. Daarvan was 28,9% in het bezit van slechts 47 personen. De volgende 880 accounts (gerangschikt naar omvang) beschikten gezamenlijk over 21,5% van alle Bitcoins in circulatie. Opgeteld betekent het dat minder dan duizend mensen de helft van alle 12 miljoen Bitcoin in handen hebben. Het derde kwart is in handen van ongeveer 10.000 gebruikers.

Scheve Bitcoin verdeling

Het is een bijzonder scheve verdeling, aangezien er ongeveer een miljoen accounts voor Bitcoin actief zijn. De ongelijkheid binnen dit virtuele geldsysteem is misschien nog wel groter dan de ongelijkheid binnen het ‘fiat’ geldsysteem. Hoe duurzaam en betrouwbaar is de virtuele munt als blijkt dat een handjevol mensen de prijs zo sterk kunnen beïnvloeden? En wie vertrouwt u meer als het gaat om het bewaken van de koopkracht van een munt? Een kleine duizend individuen of toch de commerciële banken en de centrale banken?

Een ander opvallend gegeven: er zijn al 500.000 Bitcoin uit circulatie, als gevolg van mensen die hun wachtwoord kwijt zijn geraakt of die door technisch falen virtueel geld zijn kwijtgeraakt…

Wie bezit de Bitcoins?

Wie bezit de Bitcoins?

Hoe is het vermogen onder alle Bitcoin rekeningen verdeeld?

Hoe is het vermogen onder alle Bitcoin rekeningen verdeeld?