Oostenrijkse centraal bankier waarschuwt voor Bitcoin

Bitcoin zou gereguleerd en met btw belast moeten worden, aldus centraal bankier Ewald Nowotny van de Oostenrijkse centrale bank. In een interview met de Suddeutsche Zeitung zei hij dat het tijd is om actie te ondernemen tegen de virtuele munt, omdat die volgens hem vooral gebruikt zou worden voor witwassen en belastingontduiking. Ook moet de btw volgens hem worden toegepast op cryptomunten als Bitcoin, omdat deze volgens hem geen wettig betaalmiddel zijn.

Volgens Nowotny kan het niet zo zijn dat de ECB de productie van €500 bankbiljetten stopt om witwassen tegen te gaan en dat toezichthouders strenge regels opleggen aan kleine spaarbanken, terwijl ondertussen iedereen zonder enige beperkingen in virtuele munten als Bitcoin kan handelen. Dat is volgens de centraal bankier een onwenselijke situatie, omdat het illegaliteit in de hand werkt. “Als alle gebruikers van Bitcoin hun identiteit openbaar moesten maken, dan zou de waarde van Bitcoin instorten”, zo stelt de centraal bankier.

Virtuele munten zijn populair omdat ze zonder tussenkomst van banken en op ieder moment van de dag wereldwijd verhandeld kunnen worden. Maar door de explosieve prijsstijging van de laatste maanden zijn er ook veel speculanten op de markt gedoken. Vorig jaar steeg de waarde van Bitcoin van ongeveer $1.000 naar een recordniveau van bijna $20.000 halverwege december. Daarna maakte de koers een duikeling, maar op het moment van schrijven staat de prijs van de virtuele munt alweer boven de $16.000.

Oostenrijkse centrale bank wil Bitcoin reguleren en met btw belasten