Roubini: “Bitcoin is een piramidespel”

Volgens econoom Nouriel Roubini is Bitcoin niets meer of minder dan een piramidespel. Ook mag het volgens hem geen ‘munt’ of ‘valuta’ genoemd worden, omdat het dat simpelweg niet is. De econoom – die de economische crisis van 2008 zag aankomen – omschrijft de Bitcoin al een hoop gebakken lucht. Hij zet zijn standpunt uiteen op Twitter.

“Bitcoin is interessant voor criminele activiteiten, maar het is geen munt. Het is niet de rekeneenheid, het is amper een betaalmiddel te noemen en het is geen manier om waarde in op te slaan. Prijzen worden niet uitgedrukt in Bitcoin en dat zal ook niet gaan gebeuren, daarmee is het geen valuta. Als betaalmiddel is Bitcoin ongeschikt, omdat er maar weinig transacties zijn. Iedereen die het wel accepteert wisselt Bitcoin door haar volatiliteit gelijk in voor andere valuta, zoals euro’s, dollars of yen. Bitcoin is ook geen waarde opslag, omdat er geen bezittingen in Bitcoin zitten. Ook maakt de volatiliteit van de prijs Bitcoin ongeschikt als waardeopslag. Bitcoin is dus geen valuta. Het is een piramidespel en een instrument voor criminele en illegale activiteiten. Door de hackers is het ook niet veilig.”

 

 

 

Wel of geen Bitcoin?

De meningen over Bitcoin lopen sterk uiteen. Iedereen die er iets over gelezen heeft zal waarschijnlijk een uitgesproken mening voor of tegen hebben. Ook in wetenschappelijke kring zijn er verschillende visies ten aanzien van de virtuele ‘munt’. Volgens monetair en financieel econoom Dirk Bezemer is het fenomeen om verschillende redenen interessant, omdat het laat zien wat de mogelijkheden van het nieuwe bankieren zijn. Ook laat de het zien dat het creëren van geld en het maken van transacties ook zonder tussenkomst van een bank kan plaatsvinden.

Eerder publiceerde ik in de Marketupdate Weekendeditie een column over Bitcoin. Deze column verscheen later ook op Edelmetaal-info.