BRICS Landen

De economische macht verschuift steeds meer van het ‘Westen’ naar de opkomende markten. Grote economieën die de laatste jaren sterk groeiden zijn de zogeheten BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). Op Marketupdate volgen we de economische ontwikkelingen in deze opkomende machten op de voet. Nieuwe handelsovereenkomsten, valutaswaps en andere ontwikkelingen uit deze landen, u leest het in dit dossier.

Rusland wil India betrekken bij Chinese Zijderoute

Rusland probeert India te overtuigen van deelname aan het Chinese ‘One Belt One Road’ project, dat ook wel bekend staat als de nieuwe Zijderoute. China wil samen met Rusland en tientallen andere landen op het Euraziatische continent bouwen aan nieuwe handelsroutes en infrastructuur, maar door de moeizame relatie met Lees verder..

BRICS willen nieuw handelsplatform voor goud

De BRICS landen bespreken de mogelijkheden voor een nieuw systeem om onderling goud te verhandelen. Dat zei de plaatsvervangend gouverneur van de Russische centrale bank, Sergey Shvetsov, tegenover het Russische persbureau TASS. Volgens hem worden de traditionele knooppunten in de goudhandel, zoals Londen en Zwitserland, door de Lees verder..

Rusland ontvangt meeste economische hulp uit China

Rusland is de grootste ontvanger van financiële hulp uit China, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van AidData. Tussen 2000 en 2014 verstrekte China in totaal voor $354,3 miljard aan economische hulp aan andere landen, waarvan uiteindelijk $36,6 miljard in Rusland terechtkwam. Het geld werd in de vorm Lees verder..

China bepleit meer economische samenwerking in BRICS toespraak

De Chinese president Xi Jinping heeft in zijn openingstoespraak van het jaarlijkse BRICS topoverleg benadrukt dat de wereldeconomie alleen kan groeien als landen meer met elkaar kunnen samenwerken en vrij met elkaar kunnen handelen. Dat betekent dat ontwikkelingslanden en de opkomende economieën meer betrokken moeten worden bij grootschalige projecten Lees verder..

China nodigt vijf extra landen uit voor BRICS overleg

China heeft dit jaar als organisator vijf extra landen uitgenodigd voor de jaarlijkse bijeenkomt van BRICS-landen, zo meldt persbureau TASS. Naast de vaste groep van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika zullen dit jaar ook Guinee, Mexico, Thailand, Tadzjikistan en Egypte bij het topoverleg aanwezig zijn. Het is niet Lees verder..

China wil gebruik lokale valuta stimuleren voor Silk Road

De landen die deelnemen aan de Silk Road moeten hun eigen valuta gebruiken om grote infrastructurele projecten te financieren, aldus de gouverneur van de Chinese centrale bank, Zhou Xiaochuan. In het financiële tijdschrift China Finance schrijft hij dat landen op deze manier het wisselkoersrisico kunnen verkleinen en de Lees verder..

China neemt leiding in nieuwe economische wereldorde

Het economische zwaartepunt verschuift in hoog tempo richting het Euraziatische continent, een ontwikkeling waarin China het voortouw neemt met de ontwikkeling van nieuwe handelsroutes. Op 14 en 15 mei komen tal van regeringsleiders bijeen op het Belt and Road Forum for International Cooperation, een initiatief van China Lees verder..

Chinese investeringsbank AIIB houdt deur open voor Trump

Een jaar na de lancering van de Asian Infrastructure and Investment Bank (AIIB) herinnert China de aanstaande president van de Verenigde Staten eraan dat deelname aan de Chinese investeringsbank nog steeds mogelijk is. “De deur zal altijd open blijven, want we hanteren een consistent beleid. De AIIB is Lees verder..

Rusland wil Iran betrekken in Euraziatische unie

Poetin wil de economische en politieke banden met Iran versterken en het land betrekken bij de vrijhandelszone van de Euraziatische Economische Unie (EEU). Dat zei de Russische president voorafgaand aan zijn staatsbezoek aan Azerbeidzjan. De twee landen hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar al 70% meer Lees verder..