BRICS Landen

De economische macht verschuift steeds meer van het ‘Westen’ naar de opkomende markten. Grote economieën die de laatste jaren sterk groeiden zijn de zogeheten BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). Op Marketupdate volgen we de economische ontwikkelingen in deze opkomende machten op de voet. Nieuwe handelsovereenkomsten, valutaswaps en andere ontwikkelingen uit deze landen, u leest het in dit dossier.

China wil gebruik lokale valuta stimuleren voor Silk Road

De landen die deelnemen aan de Silk Road moeten hun eigen valuta gebruiken om grote infrastructurele projecten te financieren, aldus de gouverneur van de Chinese centrale bank, Zhou Xiaochuan. In het financiële tijdschrift China Finance schrijft hij dat landen op deze manier het wisselkoersrisico kunnen verkleinen en de Lees verder..

China neemt leiding in nieuwe economische wereldorde

Het economische zwaartepunt verschuift in hoog tempo richting het Euraziatische continent, een ontwikkeling waarin China het voortouw neemt met de ontwikkeling van nieuwe handelsroutes. Op 14 en 15 mei komen tal van regeringsleiders bijeen op het Belt and Road Forum for International Cooperation, een initiatief van China Lees verder..

Chinese investeringsbank AIIB houdt deur open voor Trump

Een jaar na de lancering van de Asian Infrastructure and Investment Bank (AIIB) herinnert China de aanstaande president van de Verenigde Staten eraan dat deelname aan de Chinese investeringsbank nog steeds mogelijk is. “De deur zal altijd open blijven, want we hanteren een consistent beleid. De AIIB is Lees verder..

Rusland wil Iran betrekken in Euraziatische unie

Poetin wil de economische en politieke banden met Iran versterken en het land betrekken bij de vrijhandelszone van de Euraziatische Economische Unie (EEU). Dat zei de Russische president voorafgaand aan zijn staatsbezoek aan Azerbeidzjan. De twee landen hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar al 70% meer Lees verder..

Rusland leent euro’s aan Iran

Rusland leent een bedrag van €2,2 miljard aan Iran voor de bouw van een nieuwe energiecentrale en voor de aanleg van bovenleidingen voor een spoorlijn in het noordoosten van Iran. Dat maakte Poetin bekend in de aanloop naar zijn staatsbezoek aan Azerbeidzjan, waar hij ook een delegatie van de Iraanse Lees verder..

Rusland en China investeren $50 miljard in samenwerking

De Russische premier Poetin heeft tijdens een staatsbezoek aan China bijna zestig nieuwe handelsovereenkomsten ondertekend, zo schrijft Russia Today. Rusland en China gaan in totaal een bedrag van omgerekend $50 miljard investeren in energie, infrastructuur en transport. Zo gaan beide landen investeren in een nieuwe olie-installaties in het Lees verder..

De machtswissel in Brazilië

De commotie is groot. Zeker in Brazilië. Maar ook onder de aficionados in Europa waaronder ikzelf. In de slipstream van de afzettingsprocedure van president Dilma Rousseff wordt nu ook de voormalige president Luiz Inácio Silva, beter bekend als Lula, verdacht van corruptie. Ik sluit niet uit dat Lees verder..

China gaat $724 miljard in infrastructuur investeren

China gaat de komende drie jaar voor in totaal $724 miljard in infrastructuur investeren, zo maakte het Chinese ministerie van Transport woensdagavond bekend. Tussen 2016 en 2018 moeten er meer dan 300 projecten voltooid worden, zoals de aanleg van nieuwe spoorwegen, snelwegen, kanalen, vliegvelden en de ontwikkeling van de metro en tramverbindingen in de Lees verder..

Rusland gaat jaarlijks 100 ton goud aan China leveren

VTB Bank, de tweede grootste bank van Rusland, gaat op jaarbasis 80 tot 100 ton goud aan China leveren. Dat maakte de bank dinsdag bekend, na de eerste levering van de goudbaren. Daarmee is het de eerste Russische bank die rechtstreeks en op structurele basis fysiek goud gaat Lees verder..