De Braziliaanse president Dilma Rousseff stelt haar staatsbezoek aan de VS uit, omdat de NSA geen duidelijkheid kon verschaffen over mogelijke spionage in Brazilië. Door het staatsbezoek uit te stellen vraagt Rousseff aandacht voor de praktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst, die volgens haar inbreuk maken op de privacy van Braziliaanse burgers, bedrijven en parlementsleden.
Een woordvoerder van de Braziliaanse regering gaf de volgende toelichting:
“De omstandigheden zijn er niet naar om op de geplande datum een bezoek te brengen aan de VS. De illegale praktijk van het onderscheppen van communicatie en data van burgers, bedrijven en leden van de Braziliaanse regering vormt een serieuze aanslag op de nationale soevereiniteit en de individuele rechten en is niet in overeenstemming met de democratische samenleving van vriendschappelijke landen”
Spionage
Rousseff zal nog wel een bezoek brengen aan New York, waar ze de Verenigde Naties zal toespreken. Waarschijnlijk zal dat podium gebruiken om aandacht te vragen voor het recht op privacy en de gevaren van spionage. Brazilië heeft weken geleden al om uitleg gevraagd over de vermeende spionage van Braziliaanse burgers, bedrijven en parlementsleden door de Amerikaanse inlichtingendienst.
Edward Snowden bracht onlangs naar buiten dat de NSA miljoenen e-mails en telefoongesprekken van Braziliaanse burgers en bedrijven afluistert. Ook buitenlanders die een bezoek brengen aan Brazilië of die tijdelijk in het land wonen zouden door de Amerikaanse inlichtingendienst gevolgd worden.
De Verenigde Staten hebben zich niet populair gemaakt met de spionage van de NSA. Onlangs werd bekend dat de inlichtingendienst ook het internationale betalingsverkeer in de gaten houdt, tot ontsteltenis van de leden van het Europese parlement. Ook Brazilië is niet te spreken over de manier waarop Amerika informatie verzamelt over haar burgers. Het Braziliaanse senaat begon een onderzoek naar mogelijke afluisterpraktijken van de NSA met betrekking tot e-mails en telefoongesprekken die president Rousseff hield met haar adviseurs.
Tijdens het G20 topoverleg dat recent in Sint Petersburg werd gehouden vroeg Rousseff de VS om een formele verklaring voor de vermeende spionage. De Braziliaanse presidente verliet Rusland in de verwachting dat Obama duidelijkheid zou verschaffen over de werkwijze van de Amerikaanse inlichtingendienst.
Spijt
De Amerikaanse president heeft gezegd dat hij begrip heeft voor de zorgen van Rousseff. Hij is bereid om een diplomatieke samenwerking met Rousseff aan te gaan om de spanningen in de relatie tussen de VS en Brazilië te verlichten. Dit is een proces dat naar verwachting maanden zal duren. Daarom zijn de presidenten van beide landen overeen gekomen het bezoek aan Washington op 23 oktober uit te stellen, zo schrijft de BRICS Post.
Rousseff stelt staatsbezoek VS uit