BRICS-landen profiteren van sancties Rusland

De sancties die Rusland heeft opgelegd aan de EU, de VS, Canada en Noorwegen hebben een gunstig effect op andere BRICS-landen, zo schrijft Russia Today. Westerse bedrijven mogen hun levensmiddelen niet meer exporteren naar Rusland en dat betekent dat de deuren geopend worden voor nieuwe handelspartners. Volgens Russia Today importeerde Rusland tot voor kort 8% van haar landbouwproducten uit de landen waarop het importverbod van toepassing is. Vooral Nederland, Duitsland en Polen waren tot voor kort belangrijke leveranciers van levensmiddelen. De sancties duren een jaar en dat betekent dat Russische importeurs andere leveranciers moeten vinden voor vlees, zuivelproducten en groente.

BRICS-landen

Volgens de Russische consumentenautoriteit Rosselkhoznadzor gaat Rusland met ingang van september meer vlees en zuivelproducten importeren uit landen als Ecuador, Chili en Uruguay. Deze landen hebben vorige week al bevestigd dat ze in staat zijn meer producten te leveren aan Rusland. Ook de BRICS-landen lijken te profiteren van de Russische sancties tegen het Westen. Zo lezen we op de BRICS Post dat Brazilië haar export van kip naar Rusland verder kan opschroeven. Op dit moment gaat het om een jaarlijks volume van 60.000 ton, maar dat kan verhoogd worden tot 150.000 ton op jaarbasis. Momenteel mogen twintig Braziliaanse bedrijven dat kip exporteren naar Rusland, maar dat worden er binnen afzienbare tijd veel meer.

Ook Argentinië kan een rol vervullen in de voedselvoorziening van Rusland. Uit dit Zuid-Amerikaanse land importeert Rusland onder meer peren, appels, druiven, citrusvruchten, vlees, pinda’s, boter en kaas. In 2012 exporteerde Argentinië voor $1 miljard aan landbouwproducten naar Rusland. Vleesproducenten in Argentinië overwegen hun productie op te schroeven om aan de exportmarkt te kunnen voldoen.

Chili kan ook profiteren van de handelssancties, want dit land leverde vorig jaar al $567 miljoen aan goederen aan Rusland. Het gaat dan om producten als zalm, fruit, varkensvlees, wijn en gelatine. Op regionaal niveau exporteert Chili onder andere druiven, avocado’s, bessen en kiwi’s.

China

De Russische site Chelovek Online schrijft dat China bereid is meer groente en fruit te leveren aan Rusland. Ook dit nieuws houdt direct verband met de nieuwe Russische sancties tegen het ‘Westen’. Maar China kan nog meer leveren dan alleen landbouwproducten. Russia Today schreef in mei al dat diverse high-tech bedrijven de producten aan Rusland kunnen leveren die nu nog door Alstom, Siemens, BASF en Bayer geleverd worden.

BRICS-landen profiteren van de Russische boycot

BRICS-landen profiteren van de Russische boycot