China sluit miljardendeal met Venezuela

De oliegigant Petroleo de Venezuela SA heeft een overeenkomst van $1,4 miljard gesloten met China Petrochemical Corp voor de ontwikkeling van nieuwe boorinstallaties in Venezuela, zo schrijft de BRICS Post. Met deze installaties neemt de olieproductie met 200.000 vaten per dag toe, olie die China goed kan gebruiken voor haar snel groeiende economie. Daar tegenover staan investeringen en leningen die de economie van Venezuela een handje moeten helpen.

Investeringen

Zo leent de de China Development Bank een bedrag van $5 miljard aan Venezuela, bedoeld voor de ‘sociale ontwikkeling’ van het Zuid-Amerikaanse land. “Met deze lening kunnen we huizen bouwen en investeren in landbouw, transport, het wegennet, het elektriciteitsnet, de mijnbouw, de gezondheidszorg en wetenschap en technologie”, zo verklaarde de Venezolaanse president Nicolas Maduro na afloop van de overeenkomst, die gesloten werd in de Chinese hoofdstad Beijing.

De Export-Import Bank of China verstrekt een lening van $390 miljoen, waarmee het Venezolaanse staatsbedrijf Pequiven de bouw van een nieuwe haven kan financieren. Chinese banken zullen ook direct investeren in de mijnbouwsector van Venezuela, zowel in de exploratie als in de exploitatie van belangrijke grondstoffen. Het Chinese CITIC Group heeft vooral belangstelling voor de ontwikkeling van de goudmijnsector van Venezuela.

Goudstandaard seminar

Samenwerking

China en Venezuela hebben volgend jaar wat te vieren, want hun diplomatieke relatie bestaat dan veertig jaar. Met deze nieuwste miljardendeal stelt China haar behoefte aan olie veilig en krijgt Venezuela de economische impuls die het land nodig heeft. Na de informele gesprekken sloot Nicolas Maduro, die voor een staatsbezoek was afgereisd naar de Chinese hoofdstad Beijing, twaalf overeenkomsten met betrekking tot energie, onderwijs, landbouw en de bouwsector.

Venezuela en China sluiten miljardendeals in Beijing

Venezuela en China sluiten miljardendeals in Beijing (Bron: AP)