De annexatie van de Krim hoeft niet slecht uit te pakken voor de mensen die in dat gebied wonen, want Rusland is bereid miljarden in het nieuw veroverde gebied te investeren. Een equivalent van €5 miljard aan reserves die Rusland de afgelopen jaren heeft opgebouwd wordt gebruikt om het achtergebleven gebied aan de Zwarte Zee te ontwikkelen. Diverse experts zijn ervan overtuigd dat de investeringen niet zullen stoppen bij dit bedrag.
“De reële steun op de Krim voor aansluiting bij Rusland is minder breed dan de resultaten van het referendum suggereren”, zo verklaarde Kirill Rogov tegenover Reuters. Rogov is expert van de Hogeschool voor Economie in Moskou. Daarom moet de lokale bevolking overtuigd worden van het economische voordeel van een aansluiting bij Rusland.
Infrastructuur
De infrastructuur voor water, gas en elektriciteit is bijna allemaal verbonden met het Oekraïense vasteland, net als de aanvoer van levensmiddelen. Daarnaast leunt het schiereiland sterk op inkomsten uit het toerisme. Als Rusland controle wil houden over het gebied zal ze de lokale bevolking in dit opzicht moeten ondersteunen. Vrijwel meteen na de annexatie benadrukte de Russische president Vladimir Poetin het belang van een goede infrastructuur, door opdracht te geven tot de bouw van een vijf kilometer lange brug die de Krim aan de oostkant moet verbinden met het Russische vasteland. Aan weerszijden van de brug komen honderden kilometers aan autowegen en spoorlijnen. Daarnaast wil Rusland investeren in de vliegvelden en havens van de Krim.
Omdat Poetin de Krim wil opwaarderen tot een volwaardig onderdeel van Rusland zal hij ook de lonen en de pensioenen voor de 2 miljoen inwoners van het gebied verhogen tot een niveau gelijk aan de rest van Rusland. De Russische oud-minister van belastingen, Aleksandr Potsjinok, raamde de totale kosten van de annexatie op omgerekend €60 miljard.
Economische zone
Volgens Dmitri Medvedev wil Russische regering wil de Krim omvormen tot een speciale economische zone, waar investeerders minder belasting gaan betalen dan elders in Rusland en waar de bureaucratie minimaal is. Ook overweegt de regering casino’s en hotels te bouwen op de Krim, met als doel de inkomsten uit toerisme op te schroeven. Medvedev bracht maandag, samen met een aantal Russische ministers, een bezoek aan de Krim.
Kapitaalvlucht
Ook zijn er voor Rusland indirecte kosten verbonden aan de inval van de Krim. Buitenlandse investeerders hebben in het eerste kwartaal naar schatting voor $70 miljard teruggetrokken uit de Russische kapitaalmarkt. Als gevolg van de vlucht van kapitaal is de Russische aandelenmarkt fors gedaald. Daarnaast hebben lagere groeiprognoses van kredietbeoordelaars als Standard & Poor’s en Moody’s een negatieve impact op grote bedrijven in Rusland, omdat die een hogere rente moeten gaan betalen over hun leningen.
Rusland wil de Krim nieuw leven in blazen met miljardeninvesteringen (Afbeelding van Ukrainetrek.com)