VTB en Bank of China promoten gebruik eigen valuta

VTB Group, de tweede grootste financiële instelling van Rusland met meer dan dertig banken en met filialen in meer dan twintig landen heeft afspraken gemaakt met de Bank of China om in eigen valuta te betalen. Met deze nieuwe overeenkomst kunnen de twee banken hun samenwerking vergroten op tal van gebieden, zoals de afhandeling van transacties in roebels en renminbi, investment banking activiteiten, interbancaire kredietverlening, financiering van handel en het uitvoeren van transacties op de kapitaalmarkt.

De overeenkomst onderstreept de groeiende belangstelling van het Russische VTB voor de Aziatische markt. Volgens Vasily Titov, lid van de  Raad van Bestuur van de VTB Bank, draagt intensievere samenwerking tussen Chinese en Russische financiële instellingen bij aan toenemende handel tussen twee landen die al goede handelspartners zijn. De nieuwe overeenkomst maakt onderdeel uit van een grotere trend van een Rusland dat steeds meer toenadering zoekt tot China.

Bilaterale handel in eigen valuta

Poetin brengt momenteel een belangrijk staatsbezoek aan China, waarbij ook tal van handelsovereenkomsten gesloten zullen worden. De bilaterale handel tussen de twee grootmachten in opkomst bedroeg in 2013 ongeveer $90 miljard, een volume dat de komende twee jaar moet groeien naar $100 miljoen en dat tegen 2020 naar $200 miljoen zal stijgen. De bilaterale handel wordt niet alleen groter, ook zal ze in toenemende mate in andere valuta dan dollars worden afgerekend. Vorige week zei de Russische minister van Energie nog dat de roebel een meer prominente rol moest krijgen voor de olie en het gas dat Rusland exporteert naar het buitenland. Eerder deze maand benadrukte ook de vice-premier van China dat onderlinge handel met Rusland in toenemende mate in lokale valuta afgerekend moet worden.

vtb-bank