COMEX zilvervoorraad weer onder de 30 miljoen ounces

Terwijl de zilverprijs de afgelopen weken netto verder is weggezakt hebben handelaren op de COMEX toch aanzienlijk meer zilver opgevraagd. De spotprijs van zilver komt tot stand op de termijnmarkt, waar handelaren die zilver aanbieden en zilver afnemen voortdurend contracten met elkaar afsluiten en verhandelen. Deze futures kunnen aan het eind van de looptijd met cash verrekend worden, maar indien de koper fysiek metaal wil hebben moet de tegenpartij dat ook kunnen leveren. Om zilver vlot te kunnen leveren houdt de COMEX zelf een voorraad aan, die de verkopers van zilver kunnen aanspreken als ze het fysieke metaal moeten leveren aan de koper.

COMEX zilvervoorraad

Deze voorraad is de afgelopen jaren al behoorlijk geslonken, van ruim 87 miljoen ounces eind 2008 naar iets minder dan 30 miljoen ounces nu. Als we het hebben over de zilvervoorraad van de COMEX moeten we overigens het onderscheid maken tussen twee segmenten: ‘Registered’ en ‘Eligible’. De eerstgenoemde is de voorraad die vrij beschikbaar is voor de handel op de COMEX en kan worden gezien als de netto voorraad. De veel grotere voorraad zilver die als ‘Eligible’ is aangemerkt bestaat uit zilverbaren die wel in de COMEX ligt opgeslagen, maar die op naam staat. Dit zilver ligt uitsluitend ter bewaring in de kluizen van de COMEX en daar kan niemand anders dan de eigenaar aanspraak op maken. In theorie, want we hebben met het faillisement van MF Global gezien hoe ook goud en zilver dat op naam staat kan ‘verdwijnen’.

Registered zilvervoorraad met 1,5 miljoen ounces geslonken

De meest recente data van 10 april 2012 laat zien dat de voorraad van beschikbaar zilver (Registered) netto met 1.542.934 ounces is geslonken tot een niveau van afgerond 29.302.649 miljoen ounces. Daarmee staat de zilvervoorraad op de grootste termijnmarkt voor zilver voor het eerst sinds begin september vorig jaar weer onder de grens van 30 miljoen. Het dieptepunt van de zilvervoorraad werd in augustus 2011 bereikt, toen de goudprijs op recordhoogte stond. De Registered inventory zakte toen naar een dieptepunt van iets meer dan 26,5 miljoen ounces. Dat is maar 3 miljoen ounces minder dan het huidige niveau.

Brink’s

Eén van de zogeheten ‘bullion banks’ waar het zilver van de COMEX opgeslagen ligt is Brink’s. Daar vond recent de meeste actie plaats, want het laatste rapport van 10 april laat zien dat deze bank 1.542.904 ounces heeft overgezet van de beschikbare voorraad naar de voorraad die op naam staat. Er is recent  dus veel fysiek zilver opgevraagd van de termijncontracten. De veranderingen bij de andere vier bullion banks waren minder groot en zijn op onderstaande afbeelding te zien. Het excel document van de CME Group kunt u hier vinden.

Wat betekent deze voorraadafname eigenlijk? Het zou zomaar kunnen dat dit een eenmalige beweging is, maar de beweging is wel opvallend groot vergeleken met de ontwikkelingen van de afgelopen maanden (zie de eerste twee afbeelding onder het bericht). Het feit dat er meer fysiek zilver wordt opgevraagd (maar niet uit de COMEX wordt ontrokken), wijst erop dat handelaren meer behoefte hebben aan het fysieke metaal dan aan een belofte op metaal of aan cash. Dat kan verband houden met schaarste op de zilvermarkt, al hebben we geen data om die stelling te onderbouwen.

Wat u als lezer moet weten is dat er op deze termijnmarkt van de COMEX vele malen meer zilver op papier wordt verhandeld dan er fysiek beschikbaar is. Het is vergelijkbaar met een soort stoelendans, waarbij de muziek nog steeds loopt. Komt er een grote financiële crisis en willen handelaren hun claim letterlijk verzilveren, dan zal blijken dat er onvoldoende beschikbaar is om iedereen te voorzien.

Voor het eerst sinds begin september staat de voorraad weer onder de 30 miljoen ounce

Flinke daling in ‘Registered’ zilvervoorraad

Veranderingen zilvervoorraad COMEX