De Telegraaf haalt Paul Craig Roberts aan, onderminister van president Reagan in de jaren ’80. Volgens Roberts worden er ongedekte papieren shortposities op de markt geplaatst, waardoor de prijs onder druk komt te staan. Feitelijk worden er beloftes op goud aangeboden voor fysiek goud dat er helemaal niet is. “Door grote hoeveelheden shortposities te plaatsen, kan de fysieke goudprijs lager worden gehouden,” aldus Roberts. “Bij stijgende goud- en zilverprijzen ten opzichte van de dollar is het voor de Federal Reserve lastiger om de rente laag te houden en daarmee de waarde van staatsobligaties te ondersteunen”, zo valt te lezen in de Telegraaf.
Papiergoud
In de goudmarkt is het de handel in termijncontracten die bepalend is voor de prijs, niet het edelmetaal zelf. Wie fysiek goud wil kopen of verkopen zal de prijs hanteren die op dat moment in de handel van beloftes op levering van goud wordt vastgesteld. Als een partij een grote hoeveelheid shortcontracten in een zeer kort periode op de markt brengt heeft dat een sterk prijsonderdrukkend effect. De verkopers overweldigen de kopers en de markt droogt dan heel even op. Vervolgens zakt de goudprijs in een rechte lijn naar beneden totdat er weer voldoende kopers gevonden zijn voor de rest van de contracten. Het is heel aannemelijk dat de goudprijs onderdrukt wordt, maar het is nog altijd moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen. De Gold Anti-Trust Action Committee (GATA) verzameld al jarenlang bewijsmateriaal om aan te tonen dat de goudprijs onderdrukt wordt. Op het forum van het Amerikaanse USAGold werd er in 1997 en 1998 door insiders ook al gesproken over onderdrukking van de goudprijs.
Onderzoek manipulatie goudprijs
Eerder vandaag schreef ik dat de Amerikaanse toezichthouder CFTC een onderzoek gaat starten naar de manipulatie van de goudprijs. Naast de spotprijs, die van minuut tot minuut verandert, wordt er twee keer per dag een fix voor de goudprijs vastgesteld, vergelijkbaar met de manier waarop de liborrente tot stand komt. Dit nieuws werd vandaag ook al opgepikt door reguliere media zoals het FD en RTL-Z. Het is boeiend om waar te nemen dat de reguliere media steeds meer over goud gaan schrijven. Dat de Telegraaf een relatief groot artikel in de krant zet over de (waarschijnlijke) manipulatie van de goudprijs is een stap in de goede richting. Opvallend is wel hoe groot de kloof is tussen het wereldwijde web en een krant als de Telegraaf. In de ‘blogoshere’ wordt er al jarenlang gesproken over mogelijke manipulatie van de goudprijs, compleet met kwalitatief en kwantitatief bewijsmateriaal.
Reguliere media berichten over manipulatie goudprijs