Manipulatie Goudprijs

Marketupdate heeft de afgelopen jaren verschillende artikelen gepubliceerd over de manipulatie van de goudprijs. In dit dossier zetten we alle publicaties voor u op een rij.

Wordt de goudprijs gemanipuleerd?

Wie zich verdiept in de goudmarkt zal ongetwijfeld het een en ander gehoord hebben over manipulatie van de goudprijs. Die verhalen lopen uiteen van ongebruikelijke intraday koersbewegingen tot een structurele onderdrukking van de goudprijs over een langere periode. Voor dat eerste zijn verschillende bewijzen te vinden, zie Lees verder..

UBS koopt verdenking goudmanipulatie af

De Zwitserse bank UBS zal een schikking treffen met de Britse en Amerikaanse toezichthouders over mogelijk misstanden in de handel van edelmetalen, zo bericht de Financial Times. De schikking vormt onderdeel van een veel grotere zaak, waarbij ook banken als JP Morgan, HSBC, Royal Bank of Scotland, Barclays Lees verder..

Fixing goudprijs gaat ook op de schop

In augustus kwam er een nieuwe fixing van de zilverprijs, maar nu gaat ook de goudprijs fixing op de schop. Dat meldde Reuters donderdag. London Gold Market Fixing Ltd, het bedrijf dat de fixing van banken vastlegt, gaat samen met de Londen Bullion Market Association (LBMA) op zoek Lees verder..

“Manipulatie goudprijs was routine”

De manipulatie van de goudprijs door een handelaar van Barclays was geen incident, zo schrijft de Financial Times. De krant sprak met verschillende professionals die werkzaam zijn in de sector en kwam tot de conclusie dat het ‘masseren’ van de fixing voor goud op grote schaal heeft Lees verder..

Barclays krijgt £26 miljoen boete voor goud fixing

De Britse financiële toezichthouder heeft Barclays een boete van £26 miljoen opgelegd voor fouten die gemaakt zijn ten aanzien van de fixing van de goudprijs. Ook werd handelaar Daniel James Plunkett uit zijn functie gezet voor ‘ongepast gedrag’. Volgens de toezichthouder wist Barclays onvoldoende duidelijk te maken Lees verder..

Nieuw onderzoek wijst op manipulatie goudprijs?

Het Financieel Dagblad publiceerde vandaag een artikel over manipulatie van de goudprijs. Tussen begin 2010 en eind 2013 werd de goudprijs mogelijk de helft van de tijd gemanipuleerd, omdat er op die dagen koersbewegingen plaatsvonden die niet op een andere logische wijze te verklaren zijn. In de Lees verder..

Sander Boon: “Manipulatie goud ondermijnt vertrouwen in het systeem”

Vorige week schreven we op Marketupdate over het onderzoek naar de goud fixing. De vijf banken die betrokken zijn bij de Londen fixing zouden in staat zijn de koers te manipuleren. Volgens de Duitse toezichthouder Bafin is manipulatie op de goud- en valutamarkten mogelijk nog schadelijker dan Lees verder..

Gaat de fixing van de goudprijs op de schop?

De vijf banken die betrokken zijn bij de fixing van de goudprijs (de zogeheten Londen fixings) hebben een adviescommissie ingesteld die op zoek gaat naar mogelijke verbeterpunten voor de procedure. Dat schrijft Bloomberg op basis van een goed ingevoerde bron die niet bij naam genoemd wil worden. Lees verder..

Deutsche Bank trekt zich terug uit fixing goudprijs

Deutsche Bank trekt zich terug uit de groep van vijf banken die dagelijks de referentieprijs voor goud vaststelt, zo schrijft Reuters vandaag. In een persbericht schrijft dat bank dat ze een groot deel van haar activiteiten in de grondstoffenhandel wil afbouwen en dat deelname aan de fixing Lees verder..